Dtum
Login with Facebookk
1923 | Március

Ferenc József király szakáll változtatása

A kolozsvári városházának tanácstermében még a hatvanas évek vége óta ott állott Ferenc József királynak életnagyságu képe Szent István király palástjával s az ő világszerte ismert Ferenc József szakállával.

 

Most, hogy Oláhország berendezkedik a megszállt területeken, a kolozsvári oláh városi tanácsnak is elviselhetetlen volt, hogy állandóan Ferenc József király tekinetet ellenőrizze őket, kérték tehát, hogy egy ugyanakkora Ferdinánd arcképet kapjanak a helyébe.

 

Csakhogy ma egy akkora arckép ára milliókba kerülne azt üzenték tehát Bukarestből, hogy alakitsák át a képet a változott viszonyokhoz képest. Előjött tehát az a festő, aki négy év óta az erdélyi magyar kulturának oláh kulturává való átmázolásával foglalkozik és jutányosan átalakitotta a királyi arcképet.

 

Átalakitotta pedig ugy, hogy egyszerűen levette a Ferenc József jellegzetes oldalszakállát és helyette hegyes állszakált ragasztott neki, amilyen Ferdinándnak van. A Szent István palástját azonban – mitsem tudva annak történeti jelentőségéről – érintetlenül meghagyta, már csak azért is, mert a nagy vászonterület átfestése igen költséges lett volna, arra pedig nem volt fedezet.

 

Azóta hát Ferenc József király az oláh városi virtsaftot Ferdinánd-szakállban kiséri figyelemmel, mintha valami oláh sziguranca-detektiv volna.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98