Dtum
Login with Facebookk
1922 | November

Hasznos gyomnövények

 Mióta a Stellaria media és a Galinsoga parviflora nevű két gyomnövény hasznosításáról a Természettudományi Közlöny-ben (54. köt., 368. lap) megemlékeztem, a hasznos gyomnövények iránt több oldalról érdeklődtek. Azt lehet mondani, hogy a legtöbb gyomnövény, akármilyen káros és a rendes gazdaságban kiirtandó, mégis egyik-másik tekintetben némileg értékesíthető.

A legtöbb gyomnövény legalább is takarmányt szolgáltat, azért gyomirtás alkalmával a kikapált vagy kiásott gyomnövényeket és földalatti részeket is czélszerű összegereblyézni és feltakarmányozni. Ezt tapasztalom szerint némely gazdaságban meg is teszik, még pedig hol maga a birtokos, illetőleg a birtokkezelő gondoskodik róla, hol pedig a munkások viszik haza kis gazdaságukba a munkaadó földjén kikapált és összgyűjtött gyomot. Azonban, sajnos, a legtöbb gazdaságban csak panaszkodni tudnak a takarmányinségre s a jól vagy rossul kikapált, néha igen tetemes mennyiségű gyomnövényeket ott hagyják száradni és magot hullatni.

Néha összegereblyézik ugyan a sok gyomot, az úton rakásra is hányják és felgyújtják. Ez az eljárás gyomirtás szempontjából helyes ugyan, de a mikor mindent, a mi csak néminemű értéket képvisel, hasznosítani is kellene, mégis bűnnek mondható. A hol sok gyomnövény gyűl össze, ott azt vagy feltakarmányozni, vagy legalább zagyvatrágyának (komposzttrágyának) kellene felhasználni. Kivétel például a konkoly (Agrostemma githago) vagy az aranka (Cuscuta), a melyeket valóban leghelyesebb elégetni.

Egyébiránt a már említett Stellaria media és Galinsoga parviflora mellett jól hasznosítható gyomnövények gyanánt – csak példaképpen – a következők említhetők:

Agropyrum-fajok, taraczkbúza vagy pirika. Ha elhanyagolt mezőkön, szőlőkben, kertekben alapos gyomirtáshoz fognak, megtörténik, hogy kosár- és mázsaszámra gyűjthető össze. Nemcsak földfeletti, hanem földalatti szervei, nevezetesen a gyöktörzse (rhizomája), amelyet a nép tulajdonképpen taraczknak vagy néhol pirikának nevez, tápláló anyagokban igen gazdag takarmányt szolgáltat. Azonkívül a tisztán kezelt gyöktörzset a drognagykereskedők is megveszik, Radix (helyesebben Rhizoma) graminis néven.

Cynodon dactylon. A magyar nép ugyancsak taraczfűnek vagy ritkábban pirikának, kivételesen csillagfűnek nevezik. A mai Magyarországon ez a leggyakoribb gyomnövényünk. Homokvidékeken szántáskor sokszor már nemcsak mázsa-, hanem waggonszámra is összegyűjthető. Hasonlóképpen értékesíthető, mint az Agropyrum gyöktörzse, mert a R. graminis italici nevű drogot szolgáltatja. Sokkal kiadósabb, mint az Agropyrum.

Alkanna tinctoria, báránypirosító. Homokvidékeken nemcsak legelőkön, hanem utakon is igen gyakori gyomnövény. Gyökere gyönyörű szép piros festéket szolgáltat, melyet a mikrotechnikában is használunk.

Anthriscus trichosperma, turbolya. Illatos fűszernövény. Conium maculatum, bürök. Mérges, de orvosi czélokra is használatos (Herba Conii) Convolvulus arvensis, folyóka, mezei szulák. Igen tápláló takarmány; malaczok kedvelik.

Datura stramonium, maszlag vagy csodafű és Hyoscyamus niger, beléndek, beléndfű. Mind a kettő falusi gazdaságok és tanyák körül gyakori, igen feltünő, mérges gyomnövény s mind a kettő kedvelt gyomnövény s mind a kettő kedvelt drogot szolgáltat (Folia Hyoscyami, Folia Stramonii)

Equeistum arvense, zsurlófű. Némely vidéken surolásra használják, de officinalis is (Equiseti arvensis herba) Glechoma hederacea, katonapetrezselyem. Ritkán használt fűszernövény.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Beléndek (Hyosciamus niger fruits) A beléndek virága Maszlag, vagy Datura stramonium
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A villámgyár A villámgyár
Alig valamit, vagy csak keveset tud a közönség arról, hogy milyen...
25 angol hajót süllyesztettek el egy hét alatt a németek 25 angol hajót süllyesztettek el egy hét alatt a németek
Jólértesült helyen közölték, hogy a német légi haderő az utóbbi...
A nemzetközi gazdasági viszonyok A nemzetközi gazdasági viszonyok
A nemzetközi gazdasági viszonyok megitélése terén a rendkivül...
Sport és műpártolás Sport és műpártolás
Ha egy-egy külföldinek szerencséje van és valahogy *kézzel-lábbal*...
Képes oldal Képes oldal
Nemrégen lepleztek le Bécsben egy nőt, a ki rendkivül sok tolvajlást...
A kövér arab nők A kövér arab nők
Muzulmán ízlés szerint a nő ugy szép, ha kövér és bizony a sovány...
Kosztolányi Dezső -  Dal és halál Kosztolányi Dezső - Dal és halál
Ma öt esztendeje halt meg. Mi az értelme annak, hogy az élők, kik itt...
Mi lesz a közgazdaságban 1938-ban Mi lesz a közgazdaságban 1938-ban
Az elkövetkező évben a konjunktúra vonala lassan tovább hanyatlik. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98