Dtum
Login with Facebookk
1922 | November

Hasznos gyomnövények

 Mióta a Stellaria media és a Galinsoga parviflora nevű két gyomnövény hasznosításáról a Természettudományi Közlöny-ben (54. köt., 368. lap) megemlékeztem, a hasznos gyomnövények iránt több oldalról érdeklődtek. Azt lehet mondani, hogy a legtöbb gyomnövény, akármilyen káros és a rendes gazdaságban kiirtandó, mégis egyik-másik tekintetben némileg értékesíthető.

A legtöbb gyomnövény legalább is takarmányt szolgáltat, azért gyomirtás alkalmával a kikapált vagy kiásott gyomnövényeket és földalatti részeket is czélszerű összegereblyézni és feltakarmányozni. Ezt tapasztalom szerint némely gazdaságban meg is teszik, még pedig hol maga a birtokos, illetőleg a birtokkezelő gondoskodik róla, hol pedig a munkások viszik haza kis gazdaságukba a munkaadó földjén kikapált és összgyűjtött gyomot. Azonban, sajnos, a legtöbb gazdaságban csak panaszkodni tudnak a takarmányinségre s a jól vagy rossul kikapált, néha igen tetemes mennyiségű gyomnövényeket ott hagyják száradni és magot hullatni.

Néha összegereblyézik ugyan a sok gyomot, az úton rakásra is hányják és felgyújtják. Ez az eljárás gyomirtás szempontjából helyes ugyan, de a mikor mindent, a mi csak néminemű értéket képvisel, hasznosítani is kellene, mégis bűnnek mondható. A hol sok gyomnövény gyűl össze, ott azt vagy feltakarmányozni, vagy legalább zagyvatrágyának (komposzttrágyának) kellene felhasználni. Kivétel például a konkoly (Agrostemma githago) vagy az aranka (Cuscuta), a melyeket valóban leghelyesebb elégetni.

Egyébiránt a már említett Stellaria media és Galinsoga parviflora mellett jól hasznosítható gyomnövények gyanánt – csak példaképpen – a következők említhetők:

Agropyrum-fajok, taraczkbúza vagy pirika. Ha elhanyagolt mezőkön, szőlőkben, kertekben alapos gyomirtáshoz fognak, megtörténik, hogy kosár- és mázsaszámra gyűjthető össze. Nemcsak földfeletti, hanem földalatti szervei, nevezetesen a gyöktörzse (rhizomája), amelyet a nép tulajdonképpen taraczknak vagy néhol pirikának nevez, tápláló anyagokban igen gazdag takarmányt szolgáltat. Azonkívül a tisztán kezelt gyöktörzset a drognagykereskedők is megveszik, Radix (helyesebben Rhizoma) graminis néven.

Cynodon dactylon. A magyar nép ugyancsak taraczfűnek vagy ritkábban pirikának, kivételesen csillagfűnek nevezik. A mai Magyarországon ez a leggyakoribb gyomnövényünk. Homokvidékeken szántáskor sokszor már nemcsak mázsa-, hanem waggonszámra is összegyűjthető. Hasonlóképpen értékesíthető, mint az Agropyrum gyöktörzse, mert a R. graminis italici nevű drogot szolgáltatja. Sokkal kiadósabb, mint az Agropyrum.

Alkanna tinctoria, báránypirosító. Homokvidékeken nemcsak legelőkön, hanem utakon is igen gyakori gyomnövény. Gyökere gyönyörű szép piros festéket szolgáltat, melyet a mikrotechnikában is használunk.

Anthriscus trichosperma, turbolya. Illatos fűszernövény. Conium maculatum, bürök. Mérges, de orvosi czélokra is használatos (Herba Conii) Convolvulus arvensis, folyóka, mezei szulák. Igen tápláló takarmány; malaczok kedvelik.

Datura stramonium, maszlag vagy csodafű és Hyoscyamus niger, beléndek, beléndfű. Mind a kettő falusi gazdaságok és tanyák körül gyakori, igen feltünő, mérges gyomnövény s mind a kettő kedvelt gyomnövény s mind a kettő kedvelt drogot szolgáltat (Folia Hyoscyami, Folia Stramonii)

Equeistum arvense, zsurlófű. Némely vidéken surolásra használják, de officinalis is (Equiseti arvensis herba) Glechoma hederacea, katonapetrezselyem. Ritkán használt fűszernövény.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Beléndek (Hyosciamus niger fruits) A beléndek virága Maszlag, vagy Datura stramonium
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nem én kiáltok Nem én kiáltok
Egy lelkes tollu fiatal kritikus a következő érdekes recensiót küldte...
Ma dől el Eszterházy Tamás vagyonának sorsa Ma dől el Eszterházy Tamás vagyonának sorsa
Magyarország legnagyobb adósának ma nagy napja van. Vagyonának sorsa...
Rablás címén letartóztatták Kovács Gusztáv filmgyártót
A Népbíróság napokig tárgyalta Kovács Gusztáv, ismert filmgyári...
Strosszmayer, horvát püspök halála Strosszmayer, horvát püspök halála
Djakovár 90 éves püspöke Strosszmayer György meghalt április 8-ikán....
Kényszerszünet Kényszerszünet
A Tanácsköztársaság idején közgazdasági tartalmú lap nem jelent meg....
Kiállítások Kiállítások
A lengyel kiállítás gazdag anyaga a mai lengyel festészetet,...
A király egy magyar festőművésznél A király egy magyar festőművésznél
Ő Felsége VII. Edvárd angol király koronázására emlékül legújabb...
Radio a fülön  -  A rádió lóháton Radio a fülön - A rádió lóháton
Radio a fülön, igazgyöngyök alá rejtve. Ezt a divatot kapták fel...
A német tengerhajózás A német tengerhajózás
Az 1913. év második felének első hónapjaiban még jogosultnak látszott...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98