Dtum
Login with Facebookk
1923 | November

Poincaré a szakértői konferenciáról és a német szeparatista mozgalomról

Brive, november 4.
Poincaré miniszterelnök az itteni hadiemlék leleplezése alkalmával beszédet mondott, amelyben a többi közt a következőket fejtette ki: Németország most az angol-szász országokban szemtelen propagandát fejt ki, hogy sorsa iránt részvétet ébresszen irgalmas lelkekben. Ezután rámutatott arra, milyen óriási összegeket fordítanak a németek a Ruhr-vidéken épületek, gyárak és egyebek építésére. A német birodalom szántszándékosan tönkre teszi magát, ugyanakkor azonban megengedi, hogy magánosok, különösen nagyiparosok meggazdagodjanak. Megtörtént, hogy ezután az önkéntes csőd után különféle helyeken fölmerült az az idea, hogy bennünket a német tartozás revideálására hivjanak meg, mintha ez nem lenne a békeszerződés során máris végletesen megállapítva.


Óvatosságból intézkedéseket kell tehát tennünk, nehogy a szakértői vizsgálat során, amellyel a jóvátételi bizottság Németország pillanatnyi fizetésképtelenségét óhajtja megállapítani, kerülő uton ujra megállapítsák, mekkora Németország tartozása.


Ezután a szeparációs mozgalommal foglalkozott és a következőket mondta: Ha bizonyos velünk barátságban élő országokban azt halljuk, hogy a lakosság egyes csoportjainak függetlenségi nyilatkozatából természetszerüen folyik a versaillesi békeszerződés reviziója, meg kell vallanom, hogy ezt a következtetést nem egészen értem és ugy látom, hogy az a népjog alapelveit ellentétben áll.


Mi sohasem igértük azt, hogy a német alkotmányt vagy a birodalom egységét meg fogjuk védeni németekkel szemben s német részről kiinduló bármiféle kezdeményezés nem menti föl a szövetségeseket az alól a kötelezettségük alól, hogy az általuk aláírt szerződést egymással szemben megtartsák.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Poincaré A hadsereg új fővezére Lossow tábornok, akinek fő feladata, hogy rendet teremtsen Bajorországban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98