Dtum
Login with Facebookk
1923 | November

Szenzációs ujitás a filmművészetben - hangos beszélő 2.

Négy hangosbeszélő-tölcsért állítottak fel négy rejtett helyen: egyet egy szent szobra mögött a székesegyház homlokzatán, a következőt mintegy 400 méternyire, közel a kaszárnya kapujához, hol a királyi őrség volt elhelyezve, a harmadikat egy kis középkorias házikóban és az utolsót a „Parvis-tér” közepén a színpad alatt, amelyen a bűnösöket és gonosztevőket kínozták és ostorozták a nép mulattatására.


Mindegyik hangtölcsér 75 cm. átméretű volt és 50-szeresen erősítette meg a rendező hangját. Négy oldalra hallották a tiszta és hangos parancsokat. A rendező egészen 200-szorosan megerősitett hangja uralkodott az óriási felvételi térségen.

A hangosbeszélő első alkalmazása esemény volt a filmek birodalmában. Az igy felvett jelenet volt a farsang "híres bohócünnepélye, amelyen a XV. századbeli párisiak szakul folyást engedtek vidámságuknak és pajzánságuknak. Az ünnepély tetőpontja, mely tarka, csapongó zsivajával a nézőt egészen elbűvölte, a bohóckirály a farsang idei uralkodójává való megkoronáztatása volt.

E jelenetekben mintegy 3000 színészt és statisztát alkalmaztak — Valamennyi olyan jelmezekben és viseletekben, amelyek XI. Lajos korának teljesen megfeleltek. A színészek közül négyszázan válogatott jellemszinészek voltak, akinek a fontos szerepeket kellett eljátszaniok.

A tömeg tétlenül ült vagy állt a Parvis-téren és a drágaságról, a válásokról és egyéb hírekről csevegett és várta a következendőket... Fenn az állványon Worsley kezébe vette a kéziratot, az előtte álló asztalon lévő kis mikrofonhoz fordult és anélkül, hogy hangját felemelte volna, mondta:
Mindenki a helyére.

Mindenki a helyére! — dörögtek ki az óriási hangok négy felöl a hangtölcsérekbőL Az előadók felugráltak. Csak kevesen ismerték az elrejtett készülékek berendezését. De csakhamar felocsúdtak az első meglepetésből és mindenki elfoglalta helyét.

Lámpákat gyujtani — dörgött a második parancs és félszáz elektrotechnikus, akik a kamera képterületén kívül álltak, egyetlen mozdulattal megnyitottak a kontaktust és milliós gyertyaerejü fényszórók árasztották el világosságukkal az éjjeli jelenetet. (Mindegyik fényszóró 2,400.000 gyertyaerővel világított.)

Hm, hm. — köszörülte a torkát a rendező és a 8000 előadó mind hallotta e köhécselést.  Aztán: „Kész — indulás!” — hangzott a hangtölcsérekből és több mint 3000 ember helyezkedett mozgásba, nevetett, csevegett. Pillanat mulva hallotta a tömeg, hogy a rendező a felvevőműtőknek parancsot adott a kurblizásra.

Ami most következett, a legnagyobb tömegjelenet volt valaha filmre hoztak. De a hangosan beszélő főpróbája csak ezután következett. A rendező ugy játszott sok csoporttal, mint egy orgonista a különböző regiszterekkel. Worsley rendező Worsley fővezérré változott Parancs parancsot követett...

Esmaralda táncolj! — mondták a grammafontölcsérek és Pasty Ruth Miller, aki Viktor Hugó hires Heroináját játsza, megkezdte varázslatos táncát a székesegyház lépcsője előtt — A székesegyház mellettiek gyüljenek köréje! — és tüstént a táncosnő köré sereglett a tömeg — A királyi lovasság készenlétbe! — hangzott a téren át. E parancs azoknak a deli lovasoknak szólott, akik egy utcasarok mögött elrejtve várakoztak és a parancs hallatára tüstént lóra pattantak. — Őrség előre — indulj! — és a lovasok, Phoebus hadnaggyal az élükön (Norman Kerry szerepe), előre robognak és utat tőrnek maguknak a néptömegen át.

És igy gördülnek le egymásután a jelenetek. Példás és pontos volt a rendező és a színészek együttes munkája, mi sok ezer dollár megtakarítást jelentett. A negatívfilm, amelyet tüstént a laboratóriumba vittek és még éjfél elölt felgöngyölték s lemásolták, megmutatta, hogy a hangerősitőrendszer segítségével igazi mesteri művet alkottak.


Hogy a közreműködők a felvételek alatt a kellő vidám farsangi hangulatba jöjjenek, egy kis zenekar vidám dalokat játszott, amelyeket a hangtölcsérek oly nagy erővel tettek hallhatóvá az egész térségen, mintha hat nagy zenekar réztrombitái játszottak volna; a zene felvidította a tömeget és a jelenetek természetes és ünnepies szint öltöttek.

Még egy másik alkalmazást is nyertek ezek a hangosan beszélők. A közreműködők szórakoztatása végett a szünetekben és a lunch (reggeli) órájában összekapcsolták a hangerősitőket egy rádió-készülékkel, amely a Los-Angelosban és más városokban adott hangversenyeket megerősödött hangon közvetítette.  „A notre-damei harangozó", mely a legnagyobb filmművek egyike, amelyeket Amerikában valaha munkába vettek, ama monumentális filmdrámák sorába tartozik, amelyek a nézőknek felejthetetlenek maradnak.

E film megalkotása végett nemcsak a Notre Dame székesegyházat reprodukálták a legkisebb részletekig, hanem a régi Parisnak egy teljes városrészét építették fel két hatalmas térrel és tiz mellékutcával együtt. 4000 szinész szerepelt a különböző jelenetekben, köztük mintegy 400 jellemszinész és csaknem 100 hires színpadi csillag. Viktor Hugó halhatatlan regényének „A notre-damei harangozó"-nak eme igazi drámai és művészi előadása kétségkívül határkőnek tekinthető a filmművészet történetében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Elfogták a Rozoga kapitányt Elfogták a Rozoga kapitányt
Az utóbbi időben több feljelentés érkezett a rendőrséghez Vierbacher...
Abdul Kadir herceg kibékült a feleségével, és végül elutaznak Budapestről Abdul Kadir herceg kibékült a feleségével, és végül elutaznak...
Abdul Kadir budapesti lakos most már rövidesen a vége felé közeledik...
Tóth Árpád - Az új isten Tóth Árpád - Az új isten
Új isten szól hozzátok emberek! Nem templomok setét hajóin úszó ...
Rézgáliczczal üzletel egy városi tanács? Rézgáliczczal üzletel egy városi tanács?
Ahhoz már régóta hozzá vagyunk szokva hogy nálunk az állam a...
A karborundum ipari alkalmazása
Az aranycsinálás titkát fürkésző alchimisták meddő törekvéseik...
A döntő győzelmek titka A döntő győzelmek titka
A sikerekben gazdag olasz hadjárat szerte a világon újból életre...
Az uj magyar ötéves terv Az uj magyar ötéves terv
Érdekes gondolatokat vet fel dr. Balló Alfréd, a székesfőváros...
A háboru első féléve A háboru első féléve
Ives Guyot egy tartalmas tanulmányt irt most folyó háboru...
A gyufakartell akciója A gyufakartell akciója
Hetek óta egyre szaporodnak azok a panaszok, amelyekkel kereskedők és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98