Dtum
Login with Facebookk
1924 | Április

Mi történt Bicskén 1921-ben?

Két őrmester a vádlottak padján

 

A katonai törvényszéken április második felében rendkívül érdekes ügy tárgyalását kezdi meg Sülay százados hadbíró ítélőtanácsa.

 

A perben arról lesz szó, hogy Bicskén 1921 év március 13-án mintegy 15-20 főből álló, botokkal és pisztolyokkal felfegyverzett csoport behatolt Weisz Jenő sörkereskedő és főbérlő lakásába és a kereskedőtől nagyobb összeg pénzt, egy aranyórát és különböző más ékszereket elraboltak. Weisz Jenőt és feleségét azzal fenyegették meg, hogy lelövik őket, ha kiabálni mernek. Weiszt oly súlyosan bántalmazták, hogy az ütlegelések következtében eszméletét vesztette. Amikor eltávoztak, Weisz Jenőnét az előszobában a fal felé fordították és meghagyták nekik, hogy egy óra hosszáig ne merjenek megmozdulni.


A nyomozás megállapította, hogy a csoportot Balog Pál őrmester vezette. A tárgyalás második vádlottja Juhász László őrmester, aki 1921 február 20-án gróf Salm Hermann főhadnagy ama parancsának, hogy a bicskei kávéházban a tiltott szerencsejátékot tiltsa be és a lefoglalt pénzt szolgáltassa be a hatóságnak. Juhász csak annyiban engedelmeskedett, hogy tényleg lefoglalt a játékosoktól mintegy 15.000 koronát, azt azonban saját céljaira fordította.


A tárgyaláson a vádlottakat dr. Szűts Andor fogja védeni. A beidézett tanuk között szerepel gróf Salm Hermann volt főhadnagy, aki a kommün utáni időkben a Bicskén állomásozott csendőrtartalékzászlóalj lovasfélszázadának volt a tisztje. A tényállás szerint Salm gróf egy járőrrel meglepte a bakkarátot játszó bicskei kereskedőket, leigazoltatta őket s a lefoglalt pénzt azzal az utasítással adta át Juhász őrmesternek, hogy azt foglalja jegyzékbe és adja át a csendőrörsnek. Juhász azonban ezt a pénzt elsikkasztotta – mire Salm gróf azonnal letartóztatta és sikkasztás címén megindította ellene az eljárást.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98