Dtum
Login with Facebookk
1924 | Április

Oxford – Cambridge nyolcevezős versenye

Cambridge négy és fél hajóhosszal győz

A két egyetem válogatott nyolcasának szombaton a Themsén Patney és Mortlake között 7.2 kilométeres távon remekszép, szélcsendes időjárás mellett és ideális vízben lefolyt versenye Cambridge fölényes győzelmével végződött.

Cambridge mint helyválasztó a déli partot választja, két és fél perccel a start után már két hajóhosszal vezet és mire a vezérevezős végspurtot diktál, Cambridge előnye már négy és fél hajóhosszra növekedett. A győztes csapat a legkitűnőbb kondícióban ért a célhoz, ezzel szemben Oxford öt embere a vetélkedés folytán az utolsó csapásoknál már teljes kimerültség jeleit árulta el.

Cambridge ideje 18 p. 41 mp. volt, tehát tizenkét másodperccel rosszabb, mint az Oxford által 1911-ben felállított rekord. Oxford negyvenszer, Cambridge pedig harminchétszer nyerte meg eddig a versenyt, míg egy ízben holtversenyben ért a két csapat a célba.

A verseny előzetes favoritja Oxford volt, miután hajójában hatan, a múlt évben győztes csapat tagjai ültek. Oxford arra való tekintettel, hogy a Themse az utolsó hónapokban állandóan erősen hullámzott és heves szélviharok is fújtak, legerősebb testalkatú és legállóképesebb embereit ültette a hajójába.

Csakhogy a verseny napján fordult az időjárás, a Themse felülete tükörsima volt, enyhe, meleg szél fújdogált, nem csoda, ha a megváltozott idő az átlagban három kilóval könnyebb súlyú cambridgei legénységnek konveniált, amely a finisben könnyen négy és fél hosszal húzott el ellenfelétől.

Az egész távon macska-egérszerű harc folyt a két csapat között, a végspurtban pedig egyszerűen faképnél hagyta Cambridge kifulladt ellenfelét.

A Themse két partja mentén csónakokban és motorhajókban negyedmillió ember helyezkedett el a verseny napján, este pedig, régi szokáshoz híven, Oxford és Cambridge diákjai foglalták el a díszhelyeket a vendéglőkben, míg az énekes színházak kórusai egy dalhetében ünnepelték a győztes csapatot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A  kis Fröchlich csalás és sikkasztás miatt feljelentette Steiner Simi karmestert A kis Fröchlich csalás és sikkasztás miatt feljelentette Steiner...
Fröchlich Károly bártulajdonos a Budapesten magyarosodott kis...
BTC – UTSE 1:1 (1:1) BTC – UTSE 1:1 (1:1)
Az első negyedórában a BTC robosztus csatárai nagyszerűen gázolnak át...
Tömeges éhhalál Indiában
Borzasztó az a csapás, mely már két év óta sujtja Indiát pestissel és...
35 országból 800 üzletet közvetitett a Külkereskedelmi Intézet 35 országból 800 üzletet közvetitett a Külkereskedelmi Intézet
A magyar exporttörekvések immár messze tulnőttek a gazdasági élet...
Uszonyos tengeralatti naszád Uszonyos tengeralatti naszád
A tenger alatt járó naszádok egyik veszedelme abból áll, hogy az...
 Élénk harcok az olasz harctéren Élénk harcok az olasz harctéren
Orosz harctér: A mindennapos ágyuharcon kívül különösebb esemény nem...
A magyar királyi darabant-testőrség A magyar királyi darabant-testőrség
A magyar hivatalos lap október 18-ikán közölte, hogy Ő Felsége, a...
Kiss Ferenc és 40 fürdőköpenyes hölgy esete a szigoru siófoki csendőrökkel Kiss Ferenc és 40 fürdőköpenyes hölgy esete a szigoru siófoki...
Egyébről sem beszélnek mostanában Siófokon, mint Kiss Ferencnek és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98