Dtum
Login with Facebookk
1924 | Augusztus

Miért üresek fürdőhelyeink?

Teli harangozták Budapestet, sőt az egész országot, hogy a balatoni fürdők drágák és ezért üresek. Pedig a balatoni fürdők eddig is drágák voltak, mégis zsúfolva voltak minden évben, sőt talán azért drágultak meg, mert az új gazdagoknak semmi sem volt elég drága.

A spekulánsok azonban az idén a stabil korona mellett nem sok haszonhoz jutottak s így a nyaralásra nem telik nekik.

Ez a része tehát a tavalyi fürdőzőknek egyszerűen ebből az okból maradt távol a fürdőktől és sajnos, a magyar középosztály még nincsen abban a helyzetben, hogy helyüket pótolni tudná.

A másik része a „távolmaradottaknak” azonban nem a drágaság miatt maradt el az idén a hazai fürdőkből, hanem azért, mert a külföldi utazás már könnyebbé vált, nem jár annyi nehézséggel az útlevél és vizum megszerzése és kirepültek az „új vagyont” külföldön is megvillogtatni.

Az ő hazafiságuk, magyar fürdőpártolásuk csak addig terjedt, ameddig az utazás akadályai kezdődtek. Kevés már nekik Siófok, nekik Merán, Reichenhall, a Lidó stb. kellett, mert különben kinéznék őket a lipótvárosi „jó” társaságból, ha nem külföldi nyaralásról számolnának be a nyár végén.

De ezt az állítólagos drágulást is felhasználták ezek a körök és a hozzájuk tartozó érdekeltségek, hogy üssenek egyet a magyar gazdán, a magyar termelőn. A szegény piaci kofákra, a hetivásárra járó gazdákra akarják hárítani a drágítás vádját, ők nem adják elég olcsón a tojást, a csirkét, a babot, stb. azoknak, akik ha nem külföldön nyaralnak, hát itthon a pult mögött aranyparitáson felüli árakon sózzák áruikat a vevők nyakába: a cipőt, a ruhát, kapát stb.

Ők, akik a kereslet és kínálat árszabályozó mivoltát hangoztatják mindig, amikor róluk van szó, nem hajlandók ugyanezt a magyar termelőnél szabályozóként elismerni.

A magyar őstermelőtől azt kívánják, hogy álljon ki a piacra és azt kérdezze: „ki ad kevesebbet”. Ők pedig kihasználják továbbra is a trianoni konjunktura esélyeit s a mostani javuló korona mellett sem lesznek olcsóbbak és a haszonnal felkeresik a külföldi fürdőket. Így javítják a magyar koronát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vitorlások a balatonföldvári kikötőben A fürdőegyesületek nagygyűlése a Gellért Szállóban
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98