Dtum
Login with Facebookk
1924 | Január

A kertész pályára lépők figyelmébe

A földmívelésügyi miniszter felhívást adott ki a kertésztanulók képzése és képesítése tárgyában kiadott rendelkezések pontos betartására.

A felhívás szerint sok esetben megállapítást nyert, hogy a kertészek vagy kertészetek a kertésztanulók felfogadásánál részint tájékozatlanságból, részint hanyagságból nem tartják be a szabályzatban foglalt rendelkezéseket és előfordul, hogy ilyen mulasztások miatt a kertészpályára készülők a három tanuló év kitöltése után nem bocsáthatók a kertészsegédképesítő vizsgára.

Ilyen mulasztás például, ha kertésztanuló tartására jogosítvánnyal nem biró kertész vagy kertészet fogad fel kertésztanulót; ha a kertésztanulót felfogadó kertész vagy kertészet a felfogadáskor kötött szerződést nem láttamoztatja az illetékes közigazgatási hatósággal és nem mutatja be az Országos Magyar Kertészeti Egyesületnek.

A szülők a saját érdekükben cselekszenek, mielőtt gyermeküket kertésztanulónak adják, ha érdeklődnek, van-e a fogadó kertésznek vagy kertészetnek jogosítványa tanuló tartására; a szerződés megkötése után pedig vigyázzanak arra, hogy a szerződést a kertészet az illetékes közigazgatási hatóságnak bemutassa.

Végül nagyon kell ügyelni arra, hogy a kertésztanulókra kiadott szabályzat értelmében, 1924. április havától kezdődően kertésztanulónak csak olyan fiút vagy leányt lehet felvenni, aki a közép- vagy polgári iskola, vagy ezekkel egyenlő rangú intézetek négy osztályát sikerrel elvégezte.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98