Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1924 | Január

Az óra - Időmérés a XIII. századig 1.

„Boldog órában születtett ….jó órában mondjam... szerencsétlen órában jött a világra, ütött a végórája”…

Folytathatnánk még jó ideig azoknak a közszájon forgó mondásoknak az idézését, amelyek az órával összefüggésben jelzik életünknek minden fontosabb eseményét.

Kiváló emberekről még a történelem pontosan feljegyzi, hogy mely órában születtek és haltak meg. Abban az örömbe pedig csaknem minden polyásbaba részesül, hogy a bácsik és nénik, ha kedveskedni akarnak a kis édesnek, a zsebórájukat tartják a füléhez és a csecsemő kitágult szemekkel, figyelmesen hallgatja a titokzatos ketyegést, mintha az élet kifürkészhetetlen rejtélyeit nyilnának meg előtte.

Ez az egyhangú, titokzatos ketyegés kitörülhetetlenül évődik a gyermek hallóérzékébe és gondolatvilágába. Már zsenge korában nemcsak fizikai, de lelki életének is az óramutató a legfőbb irányítója. Eleinte ez az irányitás csak testi fejlődésre vonatkozik: hogy a baba pontosan a kitüzött órában kapja a táplálékot, és egyéb szükségletét. A hatodik életévtől kezdve azonban a gyermek vállaira már kötelesek áramlanak és hogy azokat teljesíthesse, az órát kell figyelemmel kisérnie.

Ez az oka annak, hogy egy-egy kis hátulgombolós uton-utfélen megállít bennünket azzal a kérdéssel:
Bácsi kérem, hány óra?

És ha e kérdése óránkat eléje tartva kérdezzük:
No hát mondd te meg, hány... - találkozik a kis nebulók között akárhány, aki. pontosan leolvassa a számlapról az órát, sőt perceket is. Ilyenkor csodálkozunk és szinte hajlandók vagyunk azt hinni, hogy az ember a tapintás, ízlés, szaglás, látás, hallás érzéken kívül egy óraérzék-szervvel megáldva jön a világra.

Tényleg, már a legrégibb korban sulyt helyeztek az emberek arra, hogy a nappali és éjjeli idő haladását megfigyeljük. És jellemző, hogy a magyar nyelv a Nap-ra mint égitestre és a Nap-ra mint a hónap egy hányadára csak ezt az egy kifejezést ismeri: Nap, mi azt bizonyítja, hogy őseink, amikor még az ázsiai pusztákon pásztoréletet éltek a Nap állásától tájékozódtak; a pillanatnyi megállást sem ismerő Idő állásáról.

Őseinknek és általában ugy a régi, mint a természeti népeinek, a nap, a hold és a csillagok az egyedüli időjelzői. Ámde a polgáriasult emberek, a városokban és különösen a palotákban lakók, nem figyelhetik meg minduntalan az égitesteket, holott a kulturembereknek érdekében áll, hogy az idő állásáról tájékozódva legyen.

Ez a szükségérzet vezetett a legkezdetlegesebb, de legpontosabb óra: a napóra feltalására. Hogy ki volt a feltalálója ezt, sajnos nem jegyezte fel a krónika, noha e az ember inkább szobrot érdemelne, mint sok véreskezü hadvezér. A napóra feltalálója abból indult ki, hogy az ivben felkelő és leáldozó Nap a nappali időszakok legbiztosabb jelzője. És tényleg csalhatatlanabb, állandóbb és e mellett jutányosabb időjelzőt ma sem ismerünk a napóránál.

Ámde a napóra csak a lakáson kívül szabad helyen és itt is csak nappal és ekkor is csak napos időben jelzi az időt Napnyugta után, vagy borus időben a napóra mitsem ér. Nagy érdemet szerzett az az ember, aki egy olyan órát talált fel amely nemcsak a nappali, hanem az éjjeli órákat is jelezte, egy olyan órát, amely a négy fal között is teljesítette hivatását.

(folyt. köv. )

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Történelem és szabadság Történelem és szabadság
Vegyes érzelmekkel teszi le az olvasó e könyvet: érzelmei...
Az orosz belügyminiszter meggyilkolása Az orosz belügyminiszter meggyilkolása
Az a kievi diák, ki Szipjágint meggyilkolta, ugy juttatott be a...
Az ipari érdekeltség harca az exportvaluta uj beszolgáltatási rendjéért Az ipari érdekeltség harca az exportvaluta uj beszolgáltatási...
Hetek óta nem irnak és nem beszélnek egyébről, mint a különböző...
A gyógynövények értékesítése
Alig van olvasója a lapnak, a ki nem tudná, hogy milyen haszonnal jár...
Hogyan lett Pajor Franciska magyar lányból - Frances Reveaux, amerikai revűcsillag? Hogyan lett Pajor Franciska magyar lányból - Frances Reveaux,...
Állandóan új magyar karriérek híre érkezik hozzánk külföldről,...
Utjavitást a segélyért Utjavitást a segélyért
Már több izben irtuk, hogy az állampénztár megkárositására kár a...
35 milliárd aranypengő Magyarország háborús vesztesége 35 milliárd aranypengő Magyarország háborús vesztesége
A Magyar Kommunista Párt politikai akadémia előadássorozatában...
Mezitlábas király Mezitlábas király
„A ruha teszi az embert” – ennek az ősrégi...
Daladier miniszterelnök beszéde Franciaország elszántságáról Daladier miniszterelnök beszéde Franciaország elszántságáról
Daladier francia miniszterelnök ma Párizsból repülőgépen Vichybe...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98