Dtum
Login with Facebookk
1924 | Július

Rizstermelés az Alföldön

A farmosi uradalom rizstermeléssel is próbálkozik. Az uradalom kiváló felügyelőjének, Szabó Lajosnak, beszámolója szerint a rizstermelés feltétele egy 50-70 cm. töltéssel körülvett, vizet át nem eresztő altalajú terület, melynek elárasztására elegendő víz álljon rendelkezésünkre.

 

Ősszel a területet jól meg kell trágyázni, mélyen leszántani és tavasszal simára elfogasolni. Májusban vetik a rizst. E célra 10-15 cm. magasra duzzasztják a vizet s ha ez már 12 °C-ra felmelegedett, akkor a fenékiszap felkavarása után kézi vetéssel vetik bele a magot.

 

A leeső mag az iszapba sülyed s ott csirázni kezd. Ha a csiralevelek 1-2 cm. hosszúságúak, akkor a vizet a földről leeresztik, hogy a gyökérképződés meginduljon. Ha a növénykék 2-3 gyökérhajtása oly erősen beékelődik a talajba, hogy a növényke két ujjal fogva kis ellenállás nélkül nem húzható ki, akkor a rizsföldet ismét elárasztjuk vízzel.

 

A víz magasságát aszerint szabályozzák, hogy a növények egy kissé mindig kiálljanak a vízből. Vetőmagszükséglete 80 kg. kat. holdankint. A virágzás ideje július közepe, az aratásé szeptember második fele.

 

Mikor már a zöld rizsszemek vörösbarna színűek kezdenek lenni, akkor leeresztik a vizet a rizsföldről.

 

Az aratást a reggeli és esti órákban kell eszközölni, mert száraz és meleg időben a magvak könnyen leperegnek a kalászszárról. A szár és levélzet aratáskor még elég zöld, de 4-5 nap alatt kiszárad. Az aratást sarlóval eszközlik.

 

A rizs magva hámozás után becses emberi eledel. Korpája és szalmája lovakkal, szarvasmarhával és birkával kitűnően értékesíthető.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az OMGE növénynemesítői Egy tanyai család gazdasága az Alföldön
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98