Dtum
Login with Facebookk
1924 | Július

Panamam et circenses

A régi Róma nemzetgyűlése kenyeret és játékot adott válságos időkben a népnek, hogy elbóditsa az agyukat és az elkeseredést levezesse. Kenyeret szórtak a nép közé és hátborzongató cirkuszi játékokat rendeztek, igy terelvén el a fej és a gyomor figyelmét a közügyektől.

 

A második magyar nemzetgyűlés panamákat dob a közvéleménybe, amelyeken rágódva, csámcsogva és kérődzve elfelejti kenyérgondjait a polgár. Eztaz ujságot legádázabb ellenfelei sem vádolhatják azzal, hogy kíméletes, vagy. éppen elnéző a — panamistákkal szemben. Ellenkezően. Ami panamának, vagy aki panamistának a torkát elkapjuk, az a panama, vagy. az a panamista aligha menekülhet. Igy, volt eddig és igy lesz ezután. Ma ugyanis több, mint becsületügye ennek az országnak, hogy politikára, világnéztetre való tekintet nélkül, jobboldalon, baloldalon és az aranyközéputon egyaránt, irtsuk. nyirjuk, tapossuk, gyilkoljuk a panamát és ugy őrködjünk a magyar közélet tisztaságára, mint Vesta papnői az örök lángra.

 

Az elszakitott magyarok nosztalgiáját mi sem növeli jobban, mint a körülöttünk alakult uj államok erkölcsi rohadása. Ha az anyaországban is hasonló jelenségeket látnak, ugy a kontraszt elmosódik és irtózatos kiábrándulás költözik a meggyötört, felénk dobogó szivekbe. A panamista ma nemcsak tolvaj, de áruló is; kisöprüzése a közéletből Csonkamagyarországnak valósággal — hadi-érdeke.

 

Mi tehát föntartás nélkül a panamákat leleplezők oldalán állunk, vagy, bukunk, ha vádjaikat legalább feleugy beigazolják, amint azt egy ujságtól vagy ujságírótól megkövetelik, amikor az valamely visszaélést kitereget a nyilvánosság előtt. Hazug, szemforgató fölfogas, amely szerint panamák és egyéb galád jelenségek leleplezése az ország becsületének, hitelének, jóhirének ártalmára van. Vajjon e fölfogás kenetleljes hirdetői odvas fogukat sem húzatják ki és hasonló bölcsességgel megvárják, amig egész fogsoruk elromlik?

 

E panamavádaktól fülledt légkörben egészen más követeléseket támasztunk. Aki panamát emleget, álljon helyt, terjessze elő adatait, mert a be nem igazolt, a végső konzekvenciájáig le nem vont vádaskodás csupán a panamistáknak hasznos, az ő malmukra hajtja a vizet. Ki a farbával tehát purifikáló képviselő urak! A gyanú ma nem öl, sőt olyan időket élünk, hogy konzervál. Miniszterek, képviselők, állami méltóságok derüs nyugalommal ültek a helyükön a gyanusítások pergőtüzében, akár az olimpiai istenek.

 

Adatokkal, tényekkel, aktákkal, tanukkal tessék fölvonulni és garantáljuk, hogy még fásult, dísztelen korunkban sem maradhat a közéletben, akire ország-világ előtt rásütik a panamista szégyenbélyegét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A magyar válogatott 3:2-re verte Ausztria csapatát A magyar válogatott 3:2-re verte Ausztria csapatát
Ami magát a nagy mérkőzést illeti, az csak külsőségekben volt igazán...
Vohralik (Vörös) Vince kitűnő szereplése az olimpiádon Vohralik (Vörös) Vince kitűnő szereplése az olimpiádon
A múlt évben tőlünk Prágába költözött és ott cseh állampolgárrá lett...
Az orosz czár béketerve Az orosz czár béketerve
A londoni „Daily Telegraph” oly értesitést kapott...
Titokzatos lelet egy hajóroncsban
Valerios Stais régész egy római hajóroncsban több tárgy között egy...
A dekadens festő életrajza A dekadens festő életrajza
Valaki, akiről ezúttal szó van, épp úgy mint más kétlábú lény,...
A városok élelmezése A városok élelmezése
A megkönnyebbülés sóhajtása tört ki a családanyák kebléből, amikor a...
Than Károly Than Károly
Egyik legutóbbi számunkban mutattuk be olvasóinknak tudományos...
Színházi levél Színházi levél
Molnár Gyula Bayard lovag cz. Három felvonásos szinmüvében a modern,...
Az utazók figyelmébe
A magyar államvasutak igazgatósága hirdetményében figyelmezteti a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98