Dtum
Login with Facebookk
1924 | Július

Új elektroncsövek 2.

A kis áramerrősségnek az a következménye, hogy a katód kevésbbé porlódik, tehát a lámpa élettartama lényegesen nő. Sikerült olyan csöveket szerkeszteni, melyeknek élettartama az eddigi átlagos 1000 óra helyett, ennek többszöröse.

Mégis bizonyos nehézségbe ütközik nagy ritkítású csövekben oxidszálak alkalmazása, mert gázokat is bocsátanak ki, ezek pedig rontják a ritkítást. Továbbá a katód elektron-kibocsátása szabálytalan volt. Midőn azonban ezt a két hátrányt ki lehetett küszöbölni, az oxidszálas csövek nagy mértékben elterjedtek.

Ha a katód thoriumot tartalmaz, akkor a fűtőáram erősségének csökkentésében el lehet menni 0.6 ampére-ig. A szükséges feszültség 3.5 volt, tehát a katód 0.21 watt energiát fogyaszt Az eddigi nagy áramerősséget csak akkumulátorból lehetett kapni, de ilyen kis áramerősséget szárazelemekkel is elő lehet állítani. Az izzószál ezen csöveknél nem tiszta thorium, hanem thoriumtartalmú wolframszál, amely izzás közben vékonyan bevonódik thoriummal.

Érdekes, hogy a külső thoriumréteg egy atom vastagságú. Ez a katód még6—700 C°-on is elég elektronáramot termel. Az anódáram a közönséges wolfram-szálas csöveknél 2—3 milliampére szokott lenni, a thoriumszálas csöveknél 20—40 milliampéret ér el. De az új csöveknek az a hátrányuk, hogy túlhevités iránt nagyon kényesek. A wolframszál sokkal könnyebben elviseli a túlhevitést, mint az új katód, azért ezt volt- és ampéreméter használata nélkül nem tanácsos alkalmazni.

Ezt a kényelmetlenséget azonban kiegyenlíti az a nagy előny, hogy nem kell a nehézkes akkumulátortelepet magunkkal vinni. Azonkívül a thoriumszálas cső igen könnyen regenerálható, ha a szálat ź-1/2-óréig fehér izzitásig hevítjük anélkül, hogy az anódfeszültséget bekapcsolnók. Ezáltal az elektronkibocsátás fokozódik.

Ennek ez az oka, hogy a thoriumréteg a cső használata folyamán elnyeli a fémekből és üvegből kilépő gázokat. Ez a körülmény az elektronok kibocsátását csökkenti. Az említett izzítással a gázokat kihajtjuk és így a thorium ismét erős elektronáramot kelt. Valószínű, hogy ezek a csövek nagy előnyeiknél fogva az eddigi wolframszálas csöveket hamar ki fogják szorítani.

miskolczi Nagy Ferenc.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
E88CC-elektroncsö PCC84-elektroncsö
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98