Dtum
Login with Facebookk
1924 | Június

A rejtélyes Uruguay győzött a párisi olympiai futballtornán

Svájc hősi legénységét 3:0 (1:0) arányban leverték. – Svédország csak megismételt küzdelemben tudott Hollandia fölött diadalmaskodni

Páris, június 9.

Pünkösd hétfőjén már a kora délelőtti órákban valóságos népvándorlás indult meg a Stadion felé, hogy tanúja legyen a VIII. modern olimpiász futballdöntőjének, Uruguay és Svájc elkeseredett harcának az olympiai győzelemért.

Pont délben negyvenezer sportrajongó szorongott a tribünökön, de a kapukon keresztül még folyton áradt a tömeg, úgy hogy mire 1 órakor Svédország és Hollandia legénysége lépett a porondra, közel 60.000 ember vette körül a küzdőteret.

Uruguay – Svájc

A napos pályára lépő csapatokat a közönség zajos éljenzéssel és hip-hip-hurráh-val fogadja. A hölgyek virágokat dobálnak a játékosok elé, de fölharsan a svájci és a z uruguayi himnusz és a játékosok a közönséggel együtt vigyázz! állásban tisztelegnek.

A francia Slavick egy vadonatúj labdát visz a pálya közepére. A két csapatkapitány kezébe veszi a könnyű jószágot, jól földhöz teremtik és nagy szakértelemmel figyelik a röpülését, nincs-e benne „fals”. Nincs.

A sorsolás Uruguaynak kedvez és ezért a nap és a gyönge szél ellen játszó svájciak kezdenek, akikért a díszes internacionális közönség kilenctized része drukkol. Uruguayt csak a dél-amerikaiak és az USA kiküldöttei lelkesítik síppal-dobbal, kereplőkkel. Svájc hívei kis piroskeresztes zászlócskákat szorongatnak és szívrepesve várják az első svájci gólt, hogy meglobogtathassák. Erre azonban nem kerül sor.

Az első 45 perc

Elindul a labda és mindenki azt hiszi, hogy a svájci legénység azonnal gyilkos tempót fog diktálni. Csalódunk a sajtópáholyban is. Svájci kollégánk szörnyen izgatott. Nem tetszik neki a dolog. – El fogjuk veszíteni – jósolja.

A mezőny harcosai pedig csak tapogatóznak. Egymás gyöngéit próbálják kipuhatolni. Szinte céltalanul tologatják ide-oda a labdát a pálya közepén, de egyszerre csak a néger Andrade megugrik a labdával és szédületes tempóban tör előre. A svájciak utána. Elérik. A labda azonban már az ellenkező oldalon van és precíz beadással a kapu elé perdül. Etchegoyhen elé aki 10 méterről védhetetlenül lövi a hálóba. (1:0)

Percek múlva újra a svájciak kapujában a labda, de a bíró nem ismeri el. A svájciakat a váratlan eredmény láthatóan lehangolja és látni rajtuk, hogy megadják magukat a sorsuknak. A játék állandóan az ő térfelükön mozog. A kapus, Pulver kornert kornerre ment.

A svájci csatárok csak lerohanásokkal kísérleteznek, de a boszorkányos technikájú Abegglennek most semmi sem sikerül. A félidő utolsó percében Pulver csak rávetéssel tudta megmenteni hálóját egy újabb góltól. Félidő: 1:0

A mérkőzés második fele
Újra fölállás után a svájciak lelkes játékkal törnek az ellenfél kapujára. Kétszer kornerhez is jutnak, de egyéb eredményt elérni nem tudnak. Ezután Uruguay abszolút fölénybe kerül. A svájci védelem kézzel-lábbal védekezik, de sikertelenül, mert egy éles lövés újból kapujukban akad meg. (2:0)

Percek múlva pedig kornerből Nasazzi a mérkőzés harmadik gólját fejeli. (3:0) Nemsokára a bíró füttye a nagy viaskodás végét jelzi. Uruguay tehát olimpiai bajnok, az ő színük jelent meg a győzelmi árbócon. Fölhangzik Uruguay nemzeti himnusza. A tömeg most már egyöntetűen ujjong a győztesekért, akik elvonulnak a tribünök előtt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Uruguay olimpiai bajnok labdarúgó csapata A párisi futballolimpiász győztes csapata, Uruguay, a döntő után üdvözli a közönséget
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szinház Szinház
A szinte már nevetséges termékenységű Lope de Vega egyik vígjátéka...
Ristori Adelaide babérkoszorúja Ristori Adelaide babérkoszorúja
Róma központi részének egyik keskeny utczájában, a Santa Maria in...
Az „üvöltő lakat” elfogja a betörőt Az „üvöltő lakat” elfogja a betörőt
Maholnap már a betörőknek sem lesz irigylésreméltó dolga. Bizonyára...
Az iparpártoló mozgalomhoz Az iparpártoló mozgalomhoz
Az országszerte megindult nagy iparpártoló mozgalom a tulipán...
Összehangolt antant támadás Összehangolt antant támadás
Az antant az 1917. tavaszi támadásra az Arras és Reims közötti ívet...
A Nemzetközi Léghajós Szövetség értekezlete A Nemzetközi Léghajós Szövetség értekezlete
Október hó 27-én vette kezdetét Párisban a Nemzetközi Léghajózási...
Lázas tempóban készül Budapest a jobboldali forgalomra Lázas tempóban készül Budapest a jobboldali forgalomra
A főváros utcáin hetek óta a forgalmat akadályozó, sürgős munka...
A háboru óta 30-35 százalékkal emelkedett a mozik bevétele A háboru óta 30-35 százalékkal emelkedett a mozik bevétele
Az országos Magyar Mozgóképipari Egyesület – a magyar...
Önműködő golyószóró Önműködő golyószóró
A modern államok, sajnos, ugy vannak berendezkedve, hogy állandó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98