Dtum
Login with Facebookk
1924 | Június

A hályogról 2.

Másodszor leggyakrabban fordul elő a szürke hályog, melynél legjobb a kórjóslat az egyén látó- és munkaképessége szempontjából.

Hogy a szürke hályog lényegét megértsük, ismét a bonctanra kell hivatkoznom és fel kell említenem, hogy a szemben a szivárványhártya háta mögött, a pupilla (magyarul: szembogár) területén egy lencsealaku, átlátszó, kristálytiszta képlet van, melynek az a rendeltetése, hogy a sugarakat többé vagy kevésbé törje, azaz alkalmazkodást szabályozza, tehát beható sugarakat ugy rendezze, hogy a recehártyán éles kép fejlődjék.

Ha ez az átlátszó, kristálytiszta képlet, azaz lencse, zavaros lesz, a sugarakat át nem bocsátja, akkor kifejlődik a szürke hályog. A pupilla területe, mely minden szemben koromfekete, szürke lesz, de a szemnek többi alkatrészei egészségesek maradnak, a szem megtartja fényező képességét minden irányban, csak a tárgyakat nem ismeri fel.

A beteg rossz látása lassan fejlődik; a hályog megérése, a lencse teljes elhomályosodása hónapokat, sőt éveket is vehet igénybe. A szürke hályogot műnyelven „cateracta"-nak nevezik, mi azt jelenti, hogy „vizesés", mert a régi orvosok azt gondolták, hogy felülről, az agyból valami reáhuzódik, ráesik a szemre.

A lencse zavarodása, azaz a szürke hályog fejlődése leginkább az öregkorban előforduló jelenség, olyanforma, mint a haj elszürkülése, néha azonban összefügg a szem belső hártyáinak táplálkozási zavarával. Napfényben sokat dolgozó egyének gyakrabban kapnak szürke hályogot, mint ultraibolya (ibolyántúli) sugarak kártékony hatásával hoztak összefüggésbe (Schulek). De az öröklékenység is szerepet játszik néha; a gyermekek veleszületett hályogjának a vérrokonság az alapja.

Ha a hályog megérik, meg lehet operálni, az érettség stádiumát csak az orvos tudja megállapítani, de a beteg is észreveheti ezen időpontot, mert a szem elé tartott ujjakat ilyenkor már nem tudja megolvasni. A műtétre alkalmas időszakot nem szabad elmulasztani, mert tudnunk kell, hogy a szürke hályogot legelőnyösebb akkor operálni, midőn teljesen érett, ugy éretlen, mint túlérett hályog műtétje sok veszéllyel jár.

A szürke hályogot operálni kell, mert az semmiféle gyógyszerrel a szemből eltávolítani nem lehet. Bár történtek ujabb időben ez irányú kísérletek, de eredménytelenül, sőt állati lencsék kivonatának adagolásával is akartak megakadályozni a hályog kifejlődését, de mindeddig siker nélkül.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Zöldhályog (glaukóma) Sobelson szemüvegben
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98