Dtum
Login with Facebookk
1924 | Május

Gyilkossággal vádolt félegyházi ügyvéd

1922 év július 10-én este dr. Aczél Nándor kiskunfélegyházi ügyvéd villamosra akart felszállni a Kálvária téri megállónál. Ugyanakkor ért oda egy Szabó Eszter nevű lány, akit az egyébként erősen beborozott ügyvéd csufondáros szavakkal illetett, s a lány tiltakozott az inzultus ellen.

 

A lármára többen odasiettek, köztük a lány férfiismerőse, Matisz Béla, akinek Szabó Eszter méltatlankodva panaszolta el az ügyvéd illetlen viselkedését. Dr. Aczél tartva attól, hogy kellemetlensége lesz, menekülni akart, de Matisz Béla utána sietett, megfogta a kabátját s kérdőre vonta.
- Hagyjon békében, én egy beteg ember vagyok – felelte Aczél doktor.
- Ha beteg, menjen haza és ne molesztálja a nőket az utcán – mondta neki Matisz.
Az ügyvéd erre minden további szóváltás nélkül elővette zsebkését, azt beleszúrta Matiszba és azután futásnak eredt. A megszúrt ember kiabálva utána szaladt, mire Aczél mégegyszer beleszúrta kését. Matisz összeesett és néhány perc múlva meghalt. Az orvosi vélemény szerint halálát a szúrás következtében a szívburok elvérzése folytán beállott szélhüdés okozta.


A járókelők a menekülő dr. Aczélt feltartóztatták s rendőrnek adták át, aki a gyilkos ügyvédet bekísérte a főkapitányságra. Dr. Aczél itt azzal védekezett, hogy jogos önvédelemből követte el tettét. Azért hagyta ott - ugymond - a vérben fetrengő embert, mert azt hitte, hogy társai majd segítségére lesznek. Ezzel a védekezéssel szemben a tanuk azt állítják, hogy a megölt Matisz gyáva természetű ember volt aki nem is bántotta dr. Aczélt, akit ilyképpen jogtalan és közvetlen támadás veszélye nem is fenyegetett.


Az ügyészség szándékos emberölés bűntette címén emelt vádat dr. Aczél ellen, akinek ügyét hétfőn tárgyalja Krelpert Miklós dr. ítélőtáblai bíró tanácsa.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98