Dtum
Login with Facebookk
1924 | Május

Szó sem lehet a vámtarifa módosításáról

Görgey István előadó nyilatkozata

Napok óta folyik a legélesebb harc a vámtarifa ellen.
Gazdasági körökben úgy hitték, hogy a kormány hajlandó lesz lényeges módosításokra. Éppen ezért szükségesnek tartottuk kérdést intézni eziránt Görgey István egységespárti képviselőhöz, a vámtarifa parlamenti előadójához, aki a következő nyilatkozatot tette a Hétfői Napló munkatársa előtt: 

– Az egységes párt szombaton tárgyalta le végleg a vámtarifa-javaslatot és azt változatlanul elfogadta. Hétfőn a pénzügyi bizottság kezdi tárgyalni a javaslatot, amellyel még a közgazdasági és földművelésügyi bizottság is foglalkozni fog. Az Ernszt–Huszár-párt is holnap foglalkozik a vámtarifa törvénytervezetével. 

– Ami a várható módosításokat illeti, már most kijelenthetem, hogy szó sem lehet semmiféle módosításról. Az egységes párt egyhangú hozzájárulása fényes bizonyság arra, hogy szükségtelen mindenfele módosítás, hiszen a legexkluzivabb agráriusok sem emeltek kifogást a vámtarifa iparvédelmi rendelkezései ellen. 

– Érdekes újítás az új vámtarifában az a rendelkezés, mely az ékszereknél értékvámot állapít meg, bár igaz, hogy e körül nehézségek lesznek a pénzügyőrök ilyen irányú szakismereteinek hiánya miatt. Ez azonban csak kísérlet, amelyet a pénzügyminiszter kívánságára vettünk be, hogy a tarifa teljes legyen. 

Munkatársunk megkérdezte a vámtarifa előadóját a javaslat legkényesebb pontjának: a 2. §-nak értelmezése felől. Ez a szakasz teljes felhatalmazást ad a kormánynak arra, hogy szükség esetén a vámtételeket fölemelje. Görgey István előadó így válaszolt: 

– Ez a paragrafus, amelyet ellenzéki oldalról szeretnek erősen kifogásolni, akadémikussá válik abban a pillanatban, amidőn a kormány kereskedelmi szerződést köt valamely országgal. Éppen ezzel a kérdéssel kapcsolatosan történhetnek majd lényeges módosítások a vámtételeken. Más államban is a vámtarifa-törvényben felhatalmazást adnak a mindenkori kormánynak a tételek felemelésére. Bizonyos árucikkekben ugyanis időközben olyan nagy áreltolódás következhetik be, amely feltétlenül szükségessé teszi éppen a fogyasztóközönség szempontjából a vámtétel fölemelését. 

– A szerződéskötést illetően egy példával fogok élni.
Tegyük föl, hogy Magyarország kereskedelmi szerződést köt Csehországgal. Ebben az esetben árucikkenként állapíttatnak meg a vámtételek. Minthogy pedig ugyanokkor fönnállhat az az eset, hogy Lengyelországgal nincs kereskedelmi szerződésünk, de a petróleumnál koncessziókat adtunk, ezt a vámtételt a kormány egy más állammal időközben kötött szerződés következményeképpen fölemelheti.

Ezek csak példák, de azt bizonyítják, hogy a fogyasztás szempontjából mellékes, hogy a kormány valamely áru vámtételét bizonyos országgal szemben fölemeli, hiszen abból az államból, amellyel szerződésünk van, a régi és esetleg erősen mérsékelt vámmal hozható be ugyanaz a szükségleti cikk. Ez a paragrafus jogos önvédelmi harcra ad tehát csak felhatalmazást és a belső fogyasztást nem érinti.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Darányi az ország függetlenségéről és a kívülről jövő eszmékről beszélt Kaposvárott Darányi az ország függetlenségéről és a kívülről jövő eszmékről...
Darányi miniszterelnök vasárnap délben részt vett azon a többszáz...
Németek irreális helyzetértékelése Németek irreális helyzetértékelése
1918. augusztus 14-én a belgiumi Spa városkában – itt volt évek...
Képes oldal Képes oldal
Ratan Tata indus herczegnő (a képen baloldalt, fején indus...
Ma dől el Eszterházy Tamás vagyonának sorsa Ma dől el Eszterházy Tamás vagyonának sorsa
Magyarország legnagyobb adósának ma nagy napja van. Vagyonának sorsa...
Az ünneplő Róma Az ünneplő Róma
Az olasz egység ezidei ünneplésének egyik legjelentősebb dátuma...
Cirkálóharcok a világtengeren Cirkálóharcok a világtengeren
A világháború kitörésekor számos német hajó a hazai vizektől távol...
Béke-alkudozások Dél-Afrikában Béke-alkudozások Dél-Afrikában
Egész Angliában nagy örömet okoz, hogy a boer kormány tagjai...
Nyilatkoznak az FTC országos úszóversenyének győztesei Nyilatkoznak az FTC országos úszóversenyének győztesei
Az FTC kétnapos országos úszóversenye megmozgatta az úszósport...
Lerroux, az uj spanyol miniszterelnök kijelenti, hogy meg fogja szilárdítani a köztársaságot Lerroux, az uj spanyol miniszterelnök kijelenti, hogy meg fogja...
A Lerroux elnöklete alatt megalakult minisztérium kisebbségi kormány,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98