Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1924 | Május

Rövidek

A nyomdászsztrájk epilógusa

Mennyi tárgyalás, mennyi izgalom, káromkodás dünöngés! A magával tehetetlen harag minduntalan ilyen kitörésekben könnyített magán: Micsoda ország, amely három hétig nélkülözni tudja az ujságokat! Vasárnap este aztán jámbor arccal beállított a kézbesítő és hivatalos irást ad át arról, hogy a belügyminiszter ujból engedélyezte a Budapesten megjelenő időszaki sajtótermékek megjelenését. A hivatalos aktában nyoma sincs a mi izgalmunknak. Száraz hangon, mindennapi stilusban hozza tudomásunkra a nevezetes fordulatot s mi érthetetlennek találjuk, hogy a hivatalos Magyarország hol veszi ezt a mérhetetlen flegmát. De nem baj. A fő, hogy itt a belügyminiszter 93100-1924. számu leirata a lapkiadókhoz, ügyészséghez, az államrendőrség főkapitányához és Budapest polgármesteréhez, Nincs benne voltaképen semmi. És mégis ezen mulott hogy meginduljanak a gépek és ujra hangos legyen az utca a rikkancsok kiáltozásától.


Az ujságirók és az igazságügyminiszter

Pesthy Pál igazságügyminiszter szombaton délben hosszabb kihallgatáson fogadta Pakots József nemzetgyülési képviselőt, a Magyarországi Ujságirók Egyesületének ügyvezető elnökét. E kihallgatás eredményéről Pakots így nyilatkozott.


- Előadtam az igazságügyminiszter urnak, mily nagy izgalmat keltettek az ujságirótársadalomban büntetőjogi novellájának azok az intézkedései, amelyek ugyszólván guzsbakötik a sajtó szabadságát. Eddig még nem volt példa arra, hogy a sajtóra vonatkozó rendelkezéseket büntetőjogi javaslatban foglalják bele és éppen ezért arra kértem az igaszágügyminiszter urat, gondolja meg jól ezt a lépést, vegye ki a novellájából a sajtóra vonatkozó rendelkezéseket és terjesszen külön sajtójavaslatot a Ház elé, e javaslat megszövegezésében pedig csak az ujságiró-érdekeltségek meghallgatása után fogjon hozzá.

 

- Az igazságügyminiszter ur erre kijelentette, hogy kérésem teljesítésére konkrét ígéretet nem tehet. Belátja, hogy a sajtóra vonatkozó rendelkezések egyike-másika kétségtelenül sulyos, ezeknek módosítása elől tehát nem zárkózik el. Ha pedig a Magyarországi Ujságirók Egyesülete külön sajtójavaslat érdekében memorandumot terjesztett eléje, helyénvalónak tartja, hogy ugyanezt a memorandumot megküldjék Bethlen István gróf miniszterelnöknek is. Kihallgatásom után nyomban intézkedtem, hogy a Magyarországi Ujságirók Egyesületének választmánya hétfőn délután ülést tartson, amelyen megszövegezzük a nagyközönséghez intézendő deklarációt, valamint a miniszterelnök és az igazságügyminiszter elé kerülő memorandumot.


Dánia leszereli hadseregét

Kopenhága, május 2.
 A szociáldemokata Stauning-kormány törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé, mely a hadügyi kiadásokat 50 millió dán koronáról 8 millióra szállítja le és megszünteti az általános védkötelezettséget.


A dán flotta, a javaslat szerint ezentul csak 9 egységből fog állani.

Meghiúsult a szerb koalíciós kormány megalakítása

Belgrád, május 18.
Davidovics Lyuba vasárnap délben megjelent a király előtt és visssaadta a koaliciós munkakormány alakítására kapott megbízást. Politikai körökben most más semleges kormányt várnak, amelyet Stepanovics vajda fog megalakítani. Az uj kabinet előreláthatóan olyan parlamenti politikusokból fog megalakulni, akik egyik irányban sem exponálták magukat.

Herriot a Németországgal való kibékülést hirdeti
Páris, május 25.
Herriot az egyik lap tudósítójával folytatott beszélgetés során kijelentette, hogy a Németországgal való normális viszony helyreállítása tekintetében senkiben sincs több jóakarat, mint őbenne. Azonban a kiengesztelődésre iránytuló minden törekvés meg fog bénulni, ha Németország ismét az imperializmus felé fordul és a jóvételi összegek megfizetését megtagadja.


Herriot éppenséggel nincs ellene, hogy Szovjet-oroszországgal ismét megkezdjék az érintkezést, de nem akar engedni a moszkvai internacionálé parancsainak. A jelenlegi pénzügyi szervezet működéséhez nem fog nyulni, mert nem akarja veszélyeztetni a költségvetés egyensulyát. A pénzügyi defaitistákkal szemben könyörtelenül fog eljárni. Szilárdan megalapozott pénzügyi politikai fogunk létresíteni — mondotta — és iparkodni fogunk, hogy biztosítsuk a világ számára az igazságosságon nyugvó igaz békét, Franciaország számára pedig a biztonságot és a jóvátételeket, amelyekre joga van.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rikkancs Pesthy Pál Pakots József Stauning Herriot
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bud pénzügyminiszter pénteken beszél a Házban, szombaton Genfbe utazik Bud pénzügyminiszter pénteken beszél a Házban, szombaton Genfbe...
A képviselőház kedden folytatja az „adócsökkentő”...
Számüzött nagyherceg Számüzött nagyherceg
Alexandrovits Mihály nagyherceg, a cár egyetlen fivére magára vonta...
A jól védett szoros A jól védett szoros
Ezernyolcszázháromban mikor Fulton Róbert először Napoleonnak, azután...
A Corinthian-díj győztesei a Vasasok A Corinthian-díj győztesei a Vasasok
Vasas - BEAC 2:1 (1:0) Kezdés után azonnal a Vasasok támadnak. Az 5....
Tömeges éhhalál Indiában
Borzasztó az a csapás, mely már két év óta sujtja Indiát pestissel és...
Almásy György utazása Belső-Ázsiában Almásy György utazása Belső-Ázsiában
Egész csendben, szerényen, feltűnés nélkül, de annál nagyobb...
MTK – FTC 1:0 (0:0) MTK – FTC 1:0 (0:0)
Amikor a „nagy ütközet”-re az 59. FTC – MTK...
Bródy Fehér könyve Bródy Fehér könyve
Bródy Sándornak ismert havi köteteiből most egyszerre jelent meg a...
Szibéria Szibéria
Érdekes tárgyú, szép zenéjű, a népszerűségre joggal számító darab a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98