Dtum
Login with Facebookk
1924 | Március

Eljárás indult a Lázár – kávéházhoz kivonult rendőrök ellen

A katonai hatóság szerint a rendőrök bántalmazták a katonákat - a Dob utcai véres éjszaka epilógusa

 

Emlékezetes még az a véres Dob utcai éjszaka, amelyik hetekig izgalomban tartotta a közvéleményt. A Dob utca és Holló utca sarkán lévő Lázár-kávéházban éppen gyermekfelruházó ünnepély volt, amikor öt ittas katona tért be és zajongani kezdett. A kávéház vendégei csendre intették őket, ebből szóváltás keletkezett, amely véres verekedéssé fajult el. A polgárok széklábbal, a katonák bajonettel verekedtek. A tumultusban valaki Tremmel Mátyás fiatal katonát leszúrta. A verekedésnek a rendőrség megjelenése vetett véget. Mire a mentők megérkeztek Tremmel már halott volt. A helyszínen megindított rendőri nyomozás szerint a katonát Löbl József baromfikereskedő szúrta le. Löblt le is tartóztatták és azóta is vizsgálati fogságban ül.


Löbl letartóztatásával a rendőri nyomozás még nem ért véget. Azt igyekeztek megállapítani, hogy a verekedésben kik vettek részt és hogy kik voltak azok, akik egy szemtanu állítása szerint a már eszméletlenül fekvő Tremmelt továbbra is ütlegelték. Molnár György detektívfelügyelő csoportja néhány nap alatt tizenkét környékbeli lakost állított elő a rendőrségre, akiket mind azzal gyanusítottak, hogy Tremmelt ütlegelték. Kétnapi vallatás után azonban a rendőrség kénytelen volt elengedni őket, mert semmi bizonyíték sem volt ellenük.


A szomorú végű verekedés nyomozásának most harmadik változata játszódik le a főkapitányságon. Az átirat szerint ugyanis a rendőrök brutálisan jártak el a katonákkal szemben. Kivont karddal ütlegelték a már lefegyverzett embereket, sőt egy katonának karddal majdnem levágták az ujját.


Az átirat folytán meg is indult újból a rendőri nyomozás. Annyit máris megállapítottak, hogy a katona kézsérülésének okát már annakidején a helyszínen kivizsgálták. A sebben üvegszilánkot találtak és megtalálták azt az ablaküvegdarabot is, amelyiket a katona kezével zúzott össze és a törés helye pontosan megfelelt a seb alakjának. Kétségtelen tehát, hogy a sérülés ablakbeveréstől és nem rendőrkardtól származik. A verekedés zajára elősietett rendőröket most sorban kihallgatják a főkapitányságon.


A rendőrök úgy adják elő az esetet, hogy a pánikban és tumultusban tényleg kardot rántottak, de ezt csupán a verekedők megfélemlítése céljából és senkit sem bántottak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Trükkből követtek el „öngyilkosságot” a rákospalotai intézet leánynövendékei Trükkből követtek el „öngyilkosságot” a rákospalotai...
Vasárnap végre világosság derült arra az öngyilkossági járványra,...
Élénk sportélet a városligeti műjégpályán Élénk sportélet a városligeti műjégpályán
Az idén a tavalyinál is nagyobb élet uralkodik a városligeti...
A német hivatalos jelentés A német hivatalos jelentés
No, hát, szavamra mondom, hogy furcsább és lehetetlenebb közönséget,...
A kemény telek ritkulása az utolsó ötszáz évben A kemény telek ritkulása az utolsó ötszáz évben
A meteorológiai kutatásnak egyik akadálya a hosszú időjárási...
Két operett-bemutató Két operett-bemutató
A két francia szerzőn (Armond és Gerbidou urakon) nem fog különösebb...
Villanyos szálló Párisban Villanyos szálló Párisban
George Knap, a párisi hires villanyos ház feltalálója, oly szálló...
A londoni bombamerényletek juttattak a Scottland Yard kezére egy körözött budapesti pénzügynököt A londoni bombamerényletek juttattak a Scottland Yard kezére egy...
A büntetőtörvényszék soros vizsgálóbírája érdekes átiratot intézett...
Levelek a messze idegenből Levelek a messze idegenből
Kedves szerkesztő ur! A lánczszabály elveinél fogva kezdem ma ott, a...
Szeged polgármestere nyilatkozik az alföldi metropolis gazdasági újjáépítéséről Szeged polgármestere nyilatkozik az alföldi metropolis gazdasági...
Erőteljes ütemben indult meg Szeged gazdasági fejlődése. Az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98