Dtum
Login with Facebookk
1924 | Március

Az amerikai nevelésügyi nemzetközi intézet elnöke Budapesten

Mr. Wickliffe Rose, az amerikai nevelésügyi nemzetközi intézet elnöke, Budapestre érkezett. Felkereste Schandl Károly dr. földmívelésügyi államtitkárt, akivel beható megbeszélést folytatott a magyar mezőgazdaság fejlődéséről és jelenlegi állásáról.

Az államtitkár tájékoztatása alapján elragadtatásának adott kifejezést a magyar mezőgazdaság páratlan fellendülése felett s azt ő maga is egyrészt az 1900-as évek elején bevezetett vámvédelemnek, másrészt pedig a szövetkezeti mozgalom áldásos behatásának tulajdonította. 

Különösen lekötötte figyelmét a mezőgazdasági szakoktatás s az ezzel kapcsolatos mezőgazdasági kisérletügy rendszere, mely Mr. Rose itélete szerint Magyarországnak e tekintetben Középeurópában vezetőszerepet biztosít.

Megelégedéssel vett tudomást a mezőgazdasági szakoktatás gyakorlati irányáról s megállapította, hogy olyan kultúrintézményekről szerzett tudomást, amelyek eddig az agrártudományokkal foglalkozó nemzetközi körök előtt nem voltak ismeretesek.

A megbeszélés során sok szó esett a háború és forradalmak alatt elszenvedett károkról s leginkább azok a pusztítások keltettek Mr. Roseban megütközést, melyeket a magyar mezőgazdasági kultúra a román megszállás következtében szenvedett el.

A beható megbeszélés után az államtitkár és Mr. Rose tisztelgő látogatást tett nagyatádi Szabó Iván földmívelésügyi miniszternél, aki vele hosszabb ideig melegen elbeszélgetett. A földmívelésügyi miniszter a budafoki pincemesteri tanfolyam helyiségében vacsorát adott Mr. Rose tiszteletére. A vacsorán Schandl Károly államtitkár, Pekár Gyula volt miniszter, Steinecker Ferenc egyetemi tanár, Horánszky Dezső, az Országos Központi Hitelszövetkezet igazgatója és még számosan a magyar közélet kiválóságai közül vettek részt.

Mr. Rose igéretet tett arra, hogy a mértékadó külföldi köröket tájékoztatni fogja a magyar mezőgazdasági kultúra magas nivójáról s hirdetni fogja azt a meggyőződését, hogy Magyarországot e tekintetben elsőrangú hely illeti meg azon államok között, melyek a mezőgazdaság világversenyében résztvesznek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Nagyatádi Szabó István, földmívelésügyi miniszter, akit a magyar kisgazdatársadalom aranykalásszal tüntetett ki. Sok a fóka, kevés az eszkimó.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98