Dtum
Login with Facebookk
1924 | November

Budavári László legújabb tevékenysége

Az exképviselő-szerkesztő úr gyüjtést rendez: nyomdára – Ötödik éve van fizetéses szabadságon és szabadjeggyel, állampénzen utazik az ébredő népgyülésekre

Budavári László, aki egykoron a nem valami előkelő csengésü Buturescu névre hallgatott, eseménydus pályájának ujabb fázisához érkezett. Ez a kivételes ambicióju egyéniség meglehetősen változatos életpályát futott meg – már eddig is. Ki tudja mivé nőheti még ki magát. Kezdetben volt a Buturescu, a csendes hangú oláh pópa. Az isten adta még álmodni sem mert volna soha arról, hogy valaha a magyar törvényhozás fényes palotájában ébredő magyar programmal fogja a német fajvédelem magasztos igéit hirdetni.


S az oláh pópából magyar tanító lett. Akinek azonban a szívében egyszer bevette magát a nagyratörés vágya, az nem elégedik meg a tanítóság egyszerű és mégis hatalmas hivatásával.  Buturescu tanító a kommün bukása után felkapta a divatos jelszavakat, pápább lett minden pápáknál és munkásságát siker koronázta: megválasztották nemzetgyülési képviselővé. De hajh! változtak az idők. A választók hálátlanok és a Buturescu tanító urból lett Budavári képviselő úr megbukott az új választásokon. Most azonban már derogált visszatérni az ir -ur-ri írástanítás mesterségéhez, s Buturescu tanító urból Budavári képviselő uron keresztül most Budavári ébredő magyar ur lett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98