Dtum
Login with Facebookk
1924 | Október

A gyilkossággal vádolt Braun Ottót átszállították az ügyészség fogházába

Beismerte, hogy bajor tisztek az ő autóján ölték meg a kémkedéssel gyanusított Hautmayer nevű cselédlányt

A rendőrség, mint ismeretes, az elmúlt héten erélyes eljárást indított a politikai okokból Magyarországba menekült bajorok ellen, akik mint a német fajvédelmi csoportok tagjai - odahaza is számos erőszakosságot követtek el s itt Budapesten is – bizonyos forradalmi jellegű mozgalmakba akartak bekapcsolódni. A müncheni rendőrség, amikor tudomást szerzett arról, hogy itt eljárást indítottak a bajorok ellen, a következő táviratot küldte a budapesti főkapitányságnak:


Kérjük Otto Braunt, aki 1896-ban Obervechichben született, foglalkozása üzletvezető és volt bajor hadnagy és Budafokon tartózkodik, kétszeres gyilkosság miatt letartóztatásba helyezni. Az elfogatóparancsot és a kiadatási eljáráshoz szükséges iratokat a vizsgálóbíró fogja diplomáciai út közbe közbeföttével megküldeni.


Braun Ottót nyomban előállították a főkapitányságra, ahol kijelentette, hogy sohasem gyilkolt és gyilkosságra sem bujtott fel senkit. 1920-ban Münchenben mint katonatiszt tagja lett a nemzetvédelmi szervezetnek – amelynek rajta kívül sok tiszt is tagja volt. Ezek a tisztek – úgy mond az ő privát autóját több ízben használták s egy alkalommal a kémkedéssel gyanúsított Hautmayer nevű cselédlányt megölték.

 

A tisztek – folytatta vallomását Braun Ottó – azért gyilkolták meg a lányt, mert állítólag az antant javára Németország ellen kémkedett. Hogy személy szerint kik voltak a gyilkosok, azt nem tudja. A vizsgálatot a müncheni rendőrség megindította ugyan, de az eredménnyel nem járt.

 

Elmondta még Braun Ottó, hogy 1922. év óta tartózkodik Magyarországon és szabályszerű útlevéllel jött ide s Budafokon a Goldberger-gyárban talált alkalmazást, ittléte alatt soha politikával nem foglalkozott. Azóta már künn is volt Münchenben, ahol a rendőrségen Reingrak nevű komiszárius folytatta le a nyomozást.


A rendőrség Braun Ottót a müncheni rendőrség megkeresése értelmében vasárnap átkísérte az ügyészség Markó-utcai fogházába. A soros ügyész indítványt terjesztett elő ép úgy mint Förster-Sculce Henrik esetében, hogy a büntetőtörvényszék helyezze kiadatási letartóztatásba Braunt. A vizsgálóbíró ilyen értelemben át is teszi az iratokat a büntetőtörvényszékhez, amely jogerős határozatot hoz az ügyben, azután pedig ha a kiadatási iratok a müncheni törvényszék a vizsgálóbírájától megérkeznek, dönteni fog a kérdésben, hogy javasolja az igazságügyminiszternek Braun Ottó kiadatását, vagy sem.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98