Dtum
Login with Facebookk
1924 | Október

Elfogták Apponyi gróf betörőjét

Egy nagystílű betörő változatos kalandjai

Ez év márciusában szabadult ki a szegedi Csillag-börtönből Üveges József, aki másfél évi börtönt töltött ki betörés miatt. A börtönből Üvegest a toloncháznak adták át, hogy mint a közrendre veszélyes ellen indítsák meg a taternális eljárást.


Alig volt azonban néhány napja a toloncházban, mikor egy óvatlan pillanatban sikerült megszöknie onnan. Gyalog indult neki a világnak és kóborlása közben a tolnamegyei Lengyeli községbe jutott. Ott kiszemelte Apponyi Géza gróf kastélyát és egy éjszaka betört oda. Feltörte a gróf íróasztalának fiókját, ahonnan több millió korona készpénzt vitt el, majd összeszedte a keze ügyébe eső ruhaneműket és az ablakon keresztül kimászott.


A mezőn átöltözött. A maga rongyos ruháit eldobálta és a gróf ruháit öltötte magára. Így utazott fel Budapestre. Lakást venni nem mert, mert tudta, hogy a detektívek mindenütt keresik és az utcákon csatangolt, az éjszakáit pedig a Gellérthegyen és a Rózsadombon töltötte. Néhány nappal ezelőtt, éjszaka, mikor éppen a Rózsadombon levő búvóhelyére igyekezett, a Margithíd alatt egy eszméletlen, részeg embert talált. Üveges a részeg zsebét kikutatta, aranyórát és két millió koronát talált. Természetesen el is lopta az értékeket.


Az órát jó áron eladta és a pénzből szombaton óriási mulatságot rendezett egy kocsmában. Véletlenül razziázó detektívek is betértek a kocsmába, gyanusnak találták a költekező embert és előállították a főkapitányságra. Itt derült ki, hogy a régen keresett Üveges Józsefet csípték el.


Üveges kihallgatásakor mindent beismert és azt állította, hogy a pénz nagy részét egy leány társaságában költötte el, akiről azonban csak annyit tud, hogy „nagyszemű Jucinak” nevezik. Üveges Józsefet letartóztatták, az állítólagos nagy szemű Jucit pedig keresik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98