Dtum
Login with Facebookk
1924 | Október

A Nap melegével hajtott motor

A Nap melegével hajtott motor. Régi gondolat, hogy azt a nagy hőmennyiséget, amely a Napból sugárzás útján a Földre jut, motorikus célokra felhasználják. Újabban MARCUSE nagy gyűjtőlencsével fogja fel a sugarakat és így olajat forrásig hevít. Az amerikai ABBOT szintén olajgőzöket fejleszt a Nap melegével.

De a nagy lencse igen költséges. Ezért KRENN, mint az Umschau hasábjain leírja, a napsugarakat három parabolikus tükörrel gyűjti össze. A tükrök üvegből vagy csiszolt fémlapból készülhetnek. Közös állványra vannak szerelve, ezt pedig egy hajtómű úgy forgatja, hogy a napsugarak mindig a tükrök tengelyének irányában essenek be.

Mindegyik tükör gyujtóvonalában csavaralakban görbített fémcső van. Ezek a csövek egymás után össze vannak kötve úgy, hogy az elsőbe vezetett higany a többin is végigmegy. A tükrökkel összegyűjtött napsugárzás hatására a higany elpárolog, a gőzök pedig körülbelül 1 légköri túlnyomással higanyturbinához jutnak és ezt mozgásba hozzák. A fáradt higanygőz sűrítőben lecsapódik, ez a higany pedig 222°-on újra a tükrök gyujtóvonalában levő csövekbe jut.

Ha a gép csak erős napsütéskor lenne használható, akkor nagyon kevéssé gazdaságosan működnék. Ezért külön higanygőzkazánja is van, itt a higanyt tüzelőanyaggal hevítik és a gőz ismét a turbinához áramlik. Gyenge napsütés idején ezzel a kazánnal és a Nap hőjével együtt lehet a gőzt fejleszteni.

Lehet a gépet úgy egyszerűsíteni, hogy csak erős napsütéskor működik, az így kapott energiát pedig akkumulátorok töltésére használják. Ekkor a külön higanygőzkazán természetesen elmarad.

Mende Jenő

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98