Dtum
Login with Facebookk
1919 | Május

Ha elfogy a szén

Komoly tudósok már most azon törik a fejüket, hogy mi lesz majd akkor, ha a szén elfogy a földön? A francia tudósok szerint 1700 év mulva teljesen elfogy a világon minden szén, Franciaországban pedig 800 év mulva. Az angol tudósok 2000 évre teszik a szén életét, s az angol szénnel csak hatszáz esztendőt jósolnak. Ne is kutassuk, hogy melyik szám igaz, lehet, hogy egyik sem, de az bizonyos, erről mi magyarok ma hitét tehetünk, hogy szén nélkül rettenetes küzdelme van az emberiségnek.

Mihelyt fölmerült annak a gondolata, hogy a szén, mint az energiaforrás el is fogyhat az emberek kezéből, a tudomány három elemet talált, amely a szenet pótolni képes. Ez a három elem a szél, a víz és a nap. Már most megindult a küzdelem aziránt, hogy a szénpótlás, szénkimulás világérdek, tehát uj energiaforrásra van szükség. Itt két kép bizonyítja, hogy a nap energiafelhasználása nem is próbléma többé.

Az egyik képen, amelyen támlás vályuk sora látszik, egy ausztráliai napmotor telep, amelynek segélyével egy malmot hajtanak és akkora elektromos-telepen termelnek villamos energiát, hogy azzal a város világítását is erőteljesen megsegítik. A vályuk nem egyebek, mint tükrök, amelyek három felületet alkotva a rájuk eső napsugarakat egybevetik, összpontosítják, miáltal a metszőpontban gyujtóerejű hőséget kapnak.

Ezen a pontsorozaton, amely a telepen át egy hosszu vonalban jelentkezik, vonul végig a hőlégcső, amely mozgásba hozza a hőlégmotort, s ez termeli az energiát. Ennél egyszerűbb az az eset, mikor a hőlég helyett mindjárt gőzt termel a napsugár, vagyis mikor a gyujtóvonalban fekvő csőben víz kering, s felforrva gőzt termel, amely az energia előállítására szolgáló gépet üzemben tartja.

Meg kell jegyezni, hogy ez a napmotortelep a forró égöv alatt fekszik, s felhős égbolt, napelbujás igen ritka égi tünemény. A másik kép egy forró vidéki amerikai város kisérleti telepe vetítő lencsékkel. A napfényt az óriási fényerősségű lencsék gyűjtik össze gyujtó pontjukban, s az így keletkező hő, vezeték utján kerül a hőlégmotorba.

A hőlégmotor maga is uj alkotása a motortechnikának s az a lényeget, hogy a hajtóerő nem gőz, nem gáz, nem olaj, nem benzin, hanem forró, szárazlevegő. Ennek a hajtóerőnek természetesen csak ott van létjogosultsága, ahol a napfény állandó és erős, ott lehet nagy energia fejlesztésre számítani, annál mindenütt lehet időszakos energiát termelni, s mihelyt csak arról van szó, hogy a nap süt, s ha azokban az időszakokban, amikor a napsütés tud energiát adni, a szenet, ásványi olajat kiméljük, a szén életét e földön meghosszabbítjuk.

A napfény mellett a szél ereje az, amely mindenütt rendelkezésre áll. Nem ismeretlen, már a legrégibb korban ismerték a szél hasznosítását, hiszen a vitorlás hajók igen ősi tudásra vallanak, a szélmalmok sem ujdonságok. Ujabban a szélkutak alkalmazása emelte a vízvezeték hijján élő vidék kulturáját.

Ma már szélmotorok is vannak, s talán nem is utópia, ha azt mondjuk, hogy Szaharában és más sivatagokban tomboló orkánok egyszer majd a kultura szolgálatába kerülnek s fékezetlen erejüket az emberek meg fogják fékezni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A nap melegét tükrök segélyével A nap melegét lencsék
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A vitorlázó repülés fizikai alapfogalmai , nagy távolságok berepülése A vitorlázó repülés fizikai alapfogalmai , nagy távolságok...
A hegyoldalak vitorlázásra annál alkalmasabbak, minél nagyobb a...
Olympiai versenyek Olympiai versenyek
A legközelebbi olympiai versenyek megtartását a nemzetközi olympiai...
Zsúfolt nézőtér, kemény küzdelmek az ökölvívó-bajnokság harmadik napján Zsúfolt nézőtér, kemény küzdelmek az ökölvívó-bajnokság harmadik...
Az ökölvívó-bajnokság harmadik, befejező napján zsúfolt nézőtér előtt...
Magyar versenyzők külföldön Magyar versenyzők külföldön
A magyar athleták 5 év óta állandóan és fokozott mértében keresik fel...
Tass József - Anyám Tass József - Anyám
Anyám, a bánat fellege Örökké mért borít? Lila Szemed mit néz, hogy...
Ifjúsági bajnokság Ifjúsági bajnokság
A sportdirektórium engedélye alapján vasárnap több ifjúsági bajnoki...
Leleplezték Nagyatádi Szabó István ércszobrát Leleplezték Nagyatádi Szabó István ércszobrát
A magyar kisgazdák felejthetetlen vezérének, Nagyatádi Szabó...
1902-ig hány percz telt el?
Egy buzgó statisztikus, kinek sok a fölösleges ideje, kiszámította,...
Lindbergh ezredes megfizette az 50.000 dollárt Lindbergh ezredes megfizette az 50.000 dollárt
Szenzációs hírt erősít meg az amerikai sajtó vasárnap reggelre már...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98