Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1925 | Április

Lidércek

Minden út Rómába és minden büntett különitményhez vezet. Nincs büntett különitmény nélkül és rendőrség, ügyészség homályban tapogatódzik mindaddig, amíg a szálak nem vezetnek valamely különitményhez. Bün és különitmény egyértékü fogalmak lettek. Ha megvakarod a bünt, előbujik a különitmény.

 

Már ugy látszott, hogy a Leirer-bünügyből tisztán kerülnek ki a különitmények. De addig bonyolódott, homályon és világosságon át, addig kuszott előbbre és előbbre minden borzalmaknak ez a legszörnyüségesebb borzalma, míg végre ez is beletorkolt egy különitménybe. Okolicsányit is egy különitményből ásta ki a nyomozás. Nem ez a különitmény volt a bölcsője, nem itt avatták gonosztevővé, itt csak kiteljesedett azzá a tipussá, amellyel a bünügyi krónikák legujabb fejezetében lépten-nyomon találkozunk.

 

Orgazda volt abban a különitményben, amelynek ő volt a parancsnoka és a fivére a rablóvezére. Kilenc hónapig ült fogházban, mert értékesitette azokat az értéktárgyakat, amelyeket a fivére rabolt. S amikor minden érdemet megszerzett arra, hogy a jó hazafiak sorába iktassák, visszafoglalta állását a főváros elektromos müveinél. A kilenc hónapot javára irták, a fogság idejét előnyéül számitották: magasabb állást kapott, mint amilyet fogsága előtt betöltött. Ugy látszik, itt nem a háboruban, de a fogságban töltött évek számitanak duplán. Szegény fővárosi tanitók multjában nem volt oly kicsike folt, amelyet a kopók ki nem szimatoltak volna.

 

Okolicsányi orgazda volt és a kilenc hónapi fogság után előléptették. Tudták, hogy rabviselt emberrel van dolguk? Nem, ilyet föl nem tételeztek róla. Hiszen különitménynek volt a parancsnoka és különitmény, nyugatmagyarországos, ébredős, gumibotos, tüntetős nimbusza kizárt minden gyanut. Aki az aranygyapjas rendnek lovagja, annak az erkölcsi tisztaságához nem férhetett kétség. És aki egy különitmény dicsőséges tetteire hivatkozhatott, az előkelő voltának kétségtelenebb jelét adta, mintha tizennégy ősét okmányszerüen kimutatta volna.

 

Minden erénynek, érdemnek a különitmény volt a forrása; minden színes reménynek, jövőbe néző bizalomnak a különitmény volt az éltető napsugara. Léderer, Kmetty, Okolicsányi & Co. A sorvasztó számumot megtermékenyitő tavaszi szellőnek képzelték és a beléndeket az istenek fölszentelt virágának tartották.

 

A bün szövetkezett a bünnel és hogy, leplezze a maga szennyét, megtette tisztasággá a szövetségese romlottságát, elvetemültségét. Ha lecsapolják a vadvizeket, a csuszómászók, a férgek ott pusztulnak az iszapban. Itt azonban vadvizek hömpölyögnek mindenfelé és a varangyos békák még ma is vidáman brekegnek a sárban. A mult lidércei kisértenek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kosztolányi Ady-cikke Kosztolányi Ady-cikke
Mért írok Kosztolányi Ady-cikkéről? Nem mintha Ady Endre...
Március
Szimatolva a parton, mint a vad, hitetlenül, hogy elmúlt február: ...
Fényszóró a zsebben Fényszóró a zsebben
A zsebben hordozható fényszóró olyan nagy, mint a közismert köralaku...
Repülő városok Repülő városok
Manapság minden repül. Repül a szálloda, amely eddig biztosan...
A valuta-baj orvossága A valuta-baj orvossága
A rend és jogbiztonság helyreállitását, az alkotmányos élet...
Komjáthy Aladár -  Akasztás Komjáthy Aladár - Akasztás
Csörrent a kulcs, a porkoláb belépett s vállon érintette az...
A póttartalékosok behívása A póttartalékosok behívása
Az első tartalékos évfolyamba kerülő legénység, mely még ténylegesen...
Tizedik bajnokságát nyeri az újpesti vízipóló csapat Tizedik bajnokságát nyeri az újpesti vízipóló csapat
UTE – MTK 3:0 (2:0) Két veretlen csapat találkozott a...
A néprajzi muzeum A néprajzi muzeum
A néprajzi muzeum, mely eddig a Nemzeti Muzeum Csillag-utczában levő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98