Dtum
Login with Facebookk
1925 | Augusztus

Márffyhoz intézett leveleket találtak Okolicsányi íróasztalában a házkutatásnál

Megtalálták Okolicsányi monoklis fényképét, amelyből a Leirer féle gyilkosságban való bűnrészességre következtetnek. – A főkapitányság ujabb nagy nyomozást indít a talált dokumentumok alapján.


Mint tudvalevő a Székesfővárosi Elektromos Művek igazgatósága beadványt intézett a Leirer Amália bűnügy vizsgálóbírójához, amelyben kérelmezte, hogy azt a helyiséget, amely eddig zárva volt, s amelyet Okolicsányi használt, az Elektromos Művek telepén, s ahol az ő bútorai vannak, nyitassa fel és bútorait szállíttassa el, mert a helyiségre az Elektromos Műveknek szüksége van.


A rendőrség ebből az alkalomból házkutatást tartott Okolicsányi hivatalos helyiségében, amely meglepő eredményekre vezetett. Utánajártunk és megtudtuk pontosan, mit talált a házkutatás, és mi a helyzet Okolicsányi bűnügyében a házkutatás folytán talált bűnnyomok következtében.


A házkutatás szenzációja az, hogy Okolicsányi irodai bútorainak fiókjaiban az egykilogramm dinamittól több fegyveren, vadászpuskán, patrónon, puskaporon és egyéb érdekes, kompromittáló iratokon kívül több, el nem küldött levelet találtak, amelyet Okolicsányi Márffyhoz címzett, mint egy különítmény vezetőjéhez, az egyik IX. kerületi kávéházba.


A levél barátságos, meleg hangjából a rendőrség arra következtet, hogy Okolicsányi és Márffy között a közös elvi állásponton kívül szoros barátság fűzik őket egybe. A házkutatás alkalmával több „hivatalos” írást is találtak, amelyeket annak idején Márffy bocsájtott ki. Több litografált írás is előkerült a házkutatásnál Okolicsányi szekrényéből, amelyek különböző bajtársi egyesületek pecsétjével voltak ellátva, amelyek alatt ott állt Okolicsányi neve. Több „jelenlegi parancsnok” szavakkal végződő írást is találtak Okolicsányi holmijai között, az aláírás azonban a papírlapokon olvashatatlan. A rendőrségen azt tartják valószínűnek, hogy ez az aláírás is Márffyé.


Okolicsányi íróasztalának egyik elrejtett fiókjában találtak egy olyan fényképet is, amely Okolicsányit monoklival ábrázolja.


Ezt a fényképet igen fontos dokumentumnak tartja a főkapitányság, amennyiben ebből lehet arra is következtetni, hogy Okolicsányi László volt az a magas, barna, monoklis fiatalember, aki a terézkörúti rablógyilkosság alkalmával, ha nem is tettestársi minőségben, de mint bűnrészes közreműködött, Leirer Amália megölése és holmijainak elhurcolása körül.


Nem tartják kizártnak azt, hogy Pödör Gyulával együttesen ő követte el a bűntényt, mert az alacsony, gyengébb Pödör Gyula bizonyára az erős nővel egyedül nem igen tudott végezni és tettestársra szüksége lehetett. A most talált monoklis fénykép és a kapott személyleírások között van feltétlen összefüggés.


A kompromittáló iratok és más fényképek alapján a rendőrség most újabb nagyarányú nyomozásba kezd.


Nyomozását arra is kiterjeszti a főkapitányság, hogy megállapítsa, hogy milyen összeköttetést tartott fenn Okolicsányi László Márffyval és az Ébredő Magyarok Egyesülete IX. kerületi csoportjának tagjaival. Mindezek a körülmények igen terhelik az amúgy sem könnyű helyzetben lévő Okolicsányi bűnügyét, s általános az a vélemény, hogy az ujabban talált dokumentumok alapján megindított rendőri nyomozás még tovább is igen érdekes részleteket fog kideríteni s még eddig elég ismeretlen ujabb meglepő adatok fognak felmerülni az Okolicsányi névvel kapcsolatban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98