Dtum
Login with Facebookk
1925 | Április

Hiányzik a magyar népből a közgazdasági kérdések iránt való érdeklődés

Az épitkezések meginditásának módja


Az hittük eddig, hogy mi vagyunk csak abban a véleményben,
hogy a magyar népből hiányzik a közgazdasági élet iránti érzék.

Az élet szomoru tapasztalatokat nyujtott ezen a téren nekünk, igen sokszor elkeseredetten állapitottuk meg, hogy a magyar intelligenciának éppen ugy, mint a pór népnek, unalmas a közgazdasági kérdésekkel való foglalkozás és sokkal szivesebben olvassa és hallgatja a rém drámákat, az embereknél megnyilvánult és állatias ösztönökből eredő borzalmak lefolyását, mint az épitő munkát szolgáló közgazdasági kérdéseket.

Már pedig államot naggyá, erőssé és gazdaggá csakis közgazdasági politikával lehet felépiteni és ezért kivánatos volna, különösen nálunk most, amikor minden értékünk romokban van, hogy minél többet és minél behatóbban foglalkozzunk a közgazdasági kérdésekkel.

Amerika, Anglia, Németország stb. nagy államok azért lettek olyan nagyok és gazdagok, mert a közgazdasági kérdések vezérelték, mert ezekben az államokban a mindennapi politikát is a közgazdasági kérdések irányitják.

De ott van Sveijc, Belgium egész kis államok és mégis gazdagok, mert ezekben az államokban minden ember először közgazdász és azután politikus. Ezek az államok nem mennek frázisok után és politikájukkal sem mennek fejjel a falnak és épen ezért jólétben usznak, ugyan ugy a lakosságuk is.

Mig nálunk és nagyon sok más államban is a frázisokra, a szeszre és szuronyokra épitenek, addig ezekben az államokban az iparra, a kereskedelemre és a mezőgazdaságra épitenek mindent, ezért van gazdagság és jólét náluk.

Ezekkel a kérdésekkel foglalkoztak előadások keretében mult vasárnap Szegeden, a Nemzetgazdasági Liga kiküldött illusztris tagjai, akik megpróbálták a gyilkosságok iránt nagy figyelmet tanusitó agyakba a szürke, de nagyon értékes közgazdasági kérdéseket is beplántálni.

A liga által rendezett előadás iránt igen szép érdeklődés nyilvánult meg.
Czigler Arnold a Baross-Szövetség szegedi fiókjának elnöke üdvözölte az előadókat, majd Kossalka János dr. egyetemi tanár a Nemzetgazdasági Liga céljait ismertette. Kiemelte, hogy az összes gazdasági tényezők egyesitését kivánja a Liga elérni oly céllal, hogy az egyetemes magyar közgazdasági érdekeket együttesen karolják fel. Ugyan ilyen értelemben szólalt fel Ihrig Károly dr. is.

Az épitkezések meginditásának módjáról tartott nagyon értékes előadást Hoepfner Guidó müépitész. Mindenek előtt rámutatott az épitkezések szünetelésének okára. A nagy tőke nem épit, mert más uton többet keres, a kis tőkének meg nincs elég pénze. Az épitkezések szünetelése folytán mintegy 35 iparág katasztrofálisan pang.

A szanálás révén az állam rendbejön ugyan, de a polgárok tönkremennek. A nemzetre káros vagyoneltolódás ma is folytatódik, amit a régi vagyonok ellen intézett közgazdasági offenzivák is elősegitenek.

A házvagyon a legutóbbi évtizedben nem volt rentábilis vagyon.
Kirivó különbségeket vesz észre a régi és az uj háztulajdonosok között.

Az épitkezések megindulásához négy körülmény szükséges:
1. Rendkivüli adómentesség.
2. Olcsó épitési kölcsön.
3. A házbérek felemelése.
4. Különféle épitési könnyitések.

Szükségesnek tartja, hogy 1916. óta minden házvétel értéke valorizáltassék.

Számszerü adatokat emlit arra vonatkozólag, hogy különféle értékdifferenciákból kifolyólag 1000 millió aranykorona tőke is előteremthető volna, ami épitkezési kölcsönre lenne felhasználható. Az államnak és a városoknak is elő kell mozditaniok aaz épitkezést. A gazdasági életben már évek óta anarchia van, ezt most már végre meg kell szüntetnünk.

Végül Kozma Miklós az MTI vezetője a modern hirszolgáltatásról tartott értékes előadást, melynek befejezése után Czigler Arnold elnök az előadóknak köszönetet mondott és ezzel a nagyértékü előadások befejezést nyertek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98