Dtum
Login with Facebookk
1925 | Augusztus

Szalmaprést kapcsoljunk a cséplőgépekhez

Ha kissé erősebben tüzelünk s a szokottnál némileg több gőzt fejlesztünk a gőzgépben (lokomobilban), vagy a cséplőgépet hajtó más motorban a hajtóerőt jobban fokozzuk, akkor több erő fejlődik, mint amennyi a cséplés munkájához szükségeltetik és a fennmaradó felesleges energia elegendőnek bizonyult a cséplőszekrényhez csatolt szalmaprést is ellátni hajtóerővel, noha ez több, mint amennyit az eddig dívó kazalozó elevátor igényelt.

A szalmaprés több rendbeli előnnyel bír. Először is a kicsépelt szalmát egyenlő nagy s egyforma súlyú kockákba sajtolja össze (ball), melyeket egy munkás is képes kazalba rakni, holott a kazalozó mellett még legalább hat ember kell már a nyolc lóerejű cséplőgépnél is, tehát megtakarítunk öt egyént, ami nem csekélység a mai munkadíjak mellett.

Előny az is, hogy ily tömör szalmakockákból házszerűen rakott kazalba, ha az ponyvával vagy a megmaradt törmelékszalmával be lesz fedve, nem hatol be a csapadék s sokkal kevesebb lesz a rothadás és penészedés okozta veszteség, mint a régimódú szalmakazalokban.

Főelőny azonban az, hogy a préselés által megtudjuk, hogy mennyi métermázsa szalmánk van s annak fogyasztására nézve előirányzatot tehetünk, mi úgy az almozásnál, mint a takarmányozásnál nagyon fontos.

Sokszor, mikor szűkösen vagyunk hely dolgában, előny az is, hogy a préselt szalma alig foglal el egyötödrész annyi helyet, mint a laza.

Mikor a kazalból a szalmát fogyasztási helyére, a szecskavágóhoz vagy az istállókhoz szállítják, a préseltet a járműre egy ember is felrakja, míg ha lazán van a kazalban e szalma, kell két egyén az elfuvarozáshoz s emellett mennyi időveszteség a szalma levágása, a kocsin a szarvalás (fülezés), esetleg rudalás.

Ha netán szalmát eladni szándékoznánk, akkor úgy is préselni kellene azt s ezt a munkát külön erővel (járgánnyal), külön munkásokkal és nagy időpazarlással kellene végezni, ami sok költséget okozna cséplés után, holott, ha fentiek szerint a prést mindjárt a cséplőgéphez csatoljuk, majdnem költségmentesen sajtoltatik össze az összes szalmánk.

Egy szó mint száz, csatoljunk szalmasajtót a cséplőszekrényhez.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98