Dtum
Login with Facebookk
1925 | December

A hónap rövidhíreiből

1926 január 1-én leszállitják a jövedelemadó kulcsait

A legközelebbi napokban megjelenik a pénzügyminiszter rendelete
a jövedelemadó kulcsainak leszállitására vonatkozólag.

Ez a rendelet 1926 január l-én lép életbe,
ugyhogy az 1925. esztendőben elért nyereségek már ezen leszállitott kulcsok alapján fognak adózni. Az adókulcsok leszállitása ugy történik, hogy amig eddig a jövedelemadó maximális 40 százalékos kulcsa az évi 200.000 aranykorona jövedelmet érte el, addig a leszállitás után ez a maximális kulcs az évi egymillió aranykoronás jövedelmeket fogja elérni.


Mestervizsga

Az ipartörvény novella a többek között azt a rendelkezést
is tartalmazza, hogy azok, akik valamely képesitéshez kötött iparban a tanoncidő befejezése után legalább két évi szakbavágó gyakorlatot igazolnak, mestervizsgát tehetnek és e vizsgálat alapján mesterlevelet nyerhetnek.

Ismeretes viszont az idézett törvénycikk végrehajtása tárgyában megjelent rendeletből az is, hogy a nehezebben elsajátitható iparokban a segédi szakbavágó gyakorlat tartama két és fél év ugy, hogy előfordulhat az az eset, hogy valamelyik segéd ily nehezebben elsajátitható iparban hamarabb lett mester, mint önálló iparos, mivel hiszen ez iparban a segédnek két és fél évi segédi gyakorlatot kell kimutatni, hogy önálló iparos lehessen.

A kereskedelemügyi miniszter most egy konkrét ügy elbirálása kapcsán azt mondotta ki, hogy a nehezebben elsajátitható iparokban a segédi szakbavágó gyakorlat időtartama két és fél év lévén ha az illető segéd mestervizsgát tesz is a két év elteltével, önálló iparos ily iparokban csak két és fél év eltelte után lehet.


Megszünik a lakbéradó

A szanálás sikerére a pénzügyminiszter már tavasszal kilátásba helyezte az adók mérséklését.
Az adóprés enyhitését még eddig nem érezzük, mert a 33 százalékkal mérsékelt forgalmi adókulcs mellett a gyenge forgalom után is több adót fizettünk, mint a régi kulcs mellett.

Az egyéb adóenyhitések is maradtak parlamenti igéretek, mert az adóapparátus minden miniszteri igérettel ellentétben exekvát. A legközelebbi komoly adókönnyités, amely mindnyájunk nagy megkönnyebülésére fog szolgálni, a kincstári házhaszonrészesedés teljes megszünése, amit a pénzügyminiszter 1926 julius elsejei hatályal fog elrendelni.


Az erre vonatkozó rendelettervezet el is készült a pénzügyben. Augusztus 1-én tehát a mai fennálló 12.5 százalékos lakbéradót már nem kell fizetnünk.


Nem tür külföldi konkurrenciát a bőrkartel


A jövő év tavaszán nemzetközi bőrkongresszust akar rendezni
a kereskedelmi és az ipari érdekeltség. A kongresszus tervéhez eleinte hozzájárult a bőrkartel is, mert azt remélte, hogy a kongresszussal kapcsolatos kiállitáson csak az ő gyártmányaik kerülnek bemutatásra.

Később, amikor kiderült, hogy az osztrák, cseh, de különösen a német gyárak is részt akarnak venni a kiállitáson, a kongresszus egyik legfontosabb programpontja pedig a nyersbőrkivitel felszabaditásának kérdése lesz, a bőrkartel lemondott a kongresszusról és nem vesz többé részt az előkészitő bizottság munkájában sem.

„Nincsenek kereskedelmi szerződéseink
és ezek hiján felesleges idecsőditeni a külföldet" – ezzel okolta meg lemondását a bőrkartel, ami az ő szempontjából érthető is. Rájuk nézve csak kellemetlen lehet egy kiállitás keretében annak a demonstrálása, hogy a külföldi bőripar mennyivel olcsóbb, szolidabb és megbizhatóbb a belföldinél.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98