Dtum
Login with Facebookk
1925 | December

Mi okozza a paprikaárak ingadozását és egyenetlenségét?

Nagy csalódás érte azokat, akik az uj paprika szezónjának megindulásánál az árak nagyobb mértékü szilárdulására számitottak azon feltevés alapján, hogy az idei termés Szeged környékén rosszul sikerült és igy kevés lesz a piacra kerülő paprika.

A tavalyi bőséges termésből ugyanis még maradt annyi olcsó füzér, amelyet feldolgozva és az uj paprikával keverve a kikészitők egy része olcsóbban tudott adni, s ezáltal az áremelkedést lefelé befolyásolták. Ez az egyik oka a paprikaárak egyenetlenségének, amelyek kétségtelenül nincsenek arányban a gyönge termés eredményéből várható készletek mennyiségével.

A másik oka, amint már föntebb emlitettük, az általános gazdasági krizis, amely arra készteti a külföldi kereskedőket, hogy a nagyobb rendelésektől egyelőre tartózkodjanak, s igy a belföldi piac forgalma sem tud kellő ösztönzés hijján határozott irányban kialakulni.

Tény, hogy az idén az uj szezon első tiz hetében sokkal kevesebb paprika ment ki külföldre, mint tavaly ugyanezen időközben. 1924. október-november hóban ugyanis majdnem 28 vagon paprikát exportáltunk, mig 1925. október-november hóban csupán alig 17 és fél vagonnal.

Ezen a kereslet átmeneti gyengülésében rejlő okon kivül a szegedi kikészitők jelentős része egyéb okokra is visszavezeti az aránytalan áralakulást. Nevezetesen arra, hogy sokan a szerintük gyengébb minőségü kalocsai füzéreket dolgozzák fel szegedi paprikának, amelyet lényegesen olcsóbban tudnak Kalocsán összevásárolni, minthogy ottan a termelési feltételek is lényegesen kedvezőbbek munkabérviszonyok stb. tekintetében.

Az érdekeltség egy része, amelyben a termelők is erősen érdekelve vannak, erre való tekintettel erős harcot inditott a kalocsai olcsóbb, de gyengébb minőségű füzéreknek Szegedre való behozatala és itteni feldolgozása ellen. Azt kivánják az érdekeltek, hogy a földmivelési miniszternek egy 1923-ban kiadott rendelete a szegedi és kalocsai paprikák éles különválasztása tekintetében a minősitő hatóságok részéről a legszigorubban hajtassék végre és „szegedi paprika" jelzéssel csakis a szegedi határban termett füzérekből készült paprikát lehessen forgalomba hozni.

A rendeletet a Vegyvizsgáló Állomás és a Növényforgalmi Iroda – amint értesültünk – meg is kisérlette végrehajtani, azonban annak a tökéletes végrehajtása és ellenőrzése majdnem elhárithatlan nehézségekbe ütközik.

A legtöbben ugyanis nem vasuton hozzák a kalocsai füzéreket, hanem kocsikon, vagy teherautón olyatén módon, mintha a szegedi tanyákról hoznák be a szegedi füzéreket, s bizony ezzel megtévesztik az országuti vámfelügyelőket, akiknek igy rendkivül bajos megállapitani, hogy hol is termett a piacra felhozott füzér.


Az érdekeltség mindenesetre ujabb ellenőrzési megoldásokról tanácskozik, amivel hathatósabban és biztosabban meg tudják állapitani a füzérek származását, illetve megakadályozni a kalocsai füzéreknek szegedi paprika gyanánt való feldolgozását, amitől azután az áraknak jelentős szilárdulását remélik.

Pedig – habár kétségtelenül ennek is nagy szerepe van az áralakulásban
 – ez mégsem a legfőbb, vagy kizárólagos oka annak. Nagy része van ebben azon körülménynek is, hogy a kikészitő iparosok jó részének igen csekélyre apadt, vagy majdnem megsemmisült a forgótőkéje az elmult, katasztrofálisan bő termésü esztendő árzuhanásaiban, amikor 60.000 K-ról 13.000-re olvadt le néhány hónap alatt az édespaprika ára.

Ezek a tőkegyönge kikészitők természetesen nem képesek szilárdan kézben tartani a portékájukat, s mivel a hét végén a napszámosoknak, a füzérhitelezőknek stb. kell a pénz, minden felkinált valamicsodás árért odaadják a készletüket, igen sokszor jóval az önköltségi áron alól, nem törődvén azzal, hogy ezzel az áru elkótyavetyéléssel nemcsak a saját romlásukat, hanem az iparnak és az egész piacnak a romlását is elősegitik.

Az érdekeltség vezetői ezen ugy próbáltak segiteni, hogy közraktárat létesitettek, amely aránylag olcsó és kedvezményes hitelt nyujt az ott elraktározott árukra, azonban szomoru körülmény, hogy éppen akik leginkább rá volnának utalva, hogy a közraktárt igénybe vegyék, éppen azok nem tudják, vagy nem hajlandók kivárni az itt elhelyezett árujukkal a kedvezőbb áralakulást, hanem azt inkább áron alól a piacra dobják.

Az irányzat azonban kétségtelenül – ha egyelőre még lassan is – egyre jobban felfelé tendál, amint ez különösen az ünnep előtti napokban már határozottan érezhető is.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98