Dtum
Login with Facebookk
1925 | December

Budapest ökölvívó-bajnokságai

A szenzációsan szereplő Spárta négy, a TTC, BTC, NSC és FTC egy-egy bajnokságot nyert

Két incidens zavarta meg a verseny sima lebonyolítását: a könnyűsúlyban visszalépett Erdős később mégis mérkőzés akart, míg a középsúlyban először tévesen Osztermannt hirdették ki győztesnek, majd tovább folytatott küzdelemben Siliga győzött.

Az ökölvívás az a sportág, amely talán legnehezebben ver gyökeret a magyar televényben. A Balkán országait kivéve, széles e világon ünneplés és népszerűség övezi az önvédelem nemes művészetét. A világháború óta különösen az olasz, spanyol, belga és dán ifjúság vetette magát a boxolásra, utóbbi két-három év óta pedig a német.

Csak nálunk fogadták előítéletekkel és a szülők csodálatosképpen még ma is nehezen engedik serdülő gyermekeiket a ringbe, mert amint mondják: durva, verekedő sport a boxolás. A versenyeket ellenben nem nézik meg, pedig itt ennek épp az ellenkezőjéről győződhetünk meg. Ezeken a néhány kiváló technikájú magyar versenyzőnek élvezetes, egy pillanatig sem durva, ellenben művésziessé finomult ökölvívását láthatnák.

A mérkőzések lefolyása:

Légsúly
Kocsis három menet után pontozással győz Adler ellen.

Az első menetben Kocsis támad. Egyenes ütésekkel tartja távol magától jó belharcba ellenfelét. Egy-két esetben amikor ez nem sikerült, Adler belharcban el is veri. A menet végén mindazonáltal némi Kocsis fölényt lehet megállapítani. A második menetben Adler nagyobb rutinja kezd érvényesülni; a jól védekező, de fáradt Kocsist többször a kötelekhez szorítja és belharcban elveri.

Egyik akciójánál azonban beleszalad az FTC boxoló hatalmas horogütésébe. A harmadik menetben mindkét boxoló teljesen egyenrangú, egyenlő sikeres találatokkal. Talán egy árnyalattal Kocsis látszik támadóbbnak.

Bajnokok: Kocsis Antal (FTC) 2. Adler Zsigmond (III. ker. TVE) 3. Kiss Gyula (FTC)

Bantamsúly
Korpás három menet után pontozással győz Werner ellen.

Nagy súly- és magasságkülönbség a két versenyző között Korpás javára. Ennek ellenére Werner nem respektálja ellenfelét és már az első menetben magasra ivelt néhány jobbkezes swinggel zavarja.

A második menetben Korpás belharcot erőszakol, amelyben jobb, mint a TTC boxoló, viszont annak jobbkezes lengő ütései továbbra is pontosan találnak. A harmadik menetben is ugyanez a kép, amíg egy hatalmas állütéssel Korpás ki nem készíti ellenfelét, aki ezután nem tud javára szolgáló akciót mutatni.

Bajnok: Korpás József (BTC) 2. Werner György. 3. Hirsch Béla (Spárta) aki Uremovits (III. ker. TVE) ellen győzött.

Pehelysúly
Szobolevszky három menet után győz pontozással klubtársa Hochmann ellen.

Az első menetet Szobolevszky erős támadása vezeti be. Egy mélyütése után azonban kíméli a gyengébb Hochmannt. A második menetben jobban kidomborodik Szobolevszky fölénye sőt a második percben a kötelekhez szorítja s közelharcban elveri ellenfelét. A harmadik menetben Szobolevszky még nagyobb rössel támad, egy balkezes horoggal groggyba is hozza Hochmannt, aki az ütés után alig tud védekezni.

Bajnok: Szobolevszky Sándor (TTC), 2. Hochmann Miksa (TTC) 3. Tóth Gyula (Spárta), akinek ellenfele, Varga (III. ker. TVE) kézsérülés miatt feladja a küzdelmet.

 


Könnyűsúly
Vörös küzdelem után győz Erdős ellen, a fent említettek alapján.

A harmadik-negyedik helyért Balázs (TTC) és Künsztler (TTC) küzdöttek. Már az első menetben Balázs beigazolta tüneményes technikájával, hogy a legjobb magyar boxoló, aki nem reális módon került ki a döntőből. Néhány villámgyors horogjával groggyba hozza. A második menet első percében azután ugyanilyen tempóban alkalmazott horgokkal ki is számolhatta Küzszilert.

Bajnok: Vörös Pál (Spárta) 2. Erdős László (MTK) 2. Balázs István (TTC)

Weltersúly
Schreiber három menet után pontozással győz Kulcsár ellen.

Az első menetet Schreiber támadása vezeti be, aki Kulcsár túlságosan nyitott munkáját jól kihasználja. A második menetben Schreiber nagyobb testsúlyával és néhány szép upper kutjé-vel eredményesen harcol. Kultsár viszont egyeneseivel ér el tiszta találatokat. Egyik jobbkezese felhasítja ellenfele orrát. A harmadik menetben egyformán fáradtak.

Bajnok: Schreiber Sándor (Spárta), 2. Kulcsár József (FTC) 3. Marosi Károly (FTC)

Középsúly
Siliga három menet után pontozással győz Osztermann ellen.

Osztermann rendkívül heves támadással kezd és hatalmas horogjával kétszer is földre hozza Siligát. (A bíró mindkét esetben nagyon későn kezdet számolni). Az egészen elkészülve alig tud felállás után védekezni.

A második roundban Siliga erőre kap, zártabb angárdból néhány nagyon szép ütéssel pontelőnyt szerez. A harmadik menetben Siliga a támadó és az össze-vissza kaszáló Osztermannt többször hatalmas horgokkal találja. Szinte csodálatos, hogy Osztermann bírja a nehéz ütéseket.

A menet végén a pontozólapok hibás összeadásából kifolyólag a bírák Osztermannt jelentik győztesnek. A mikor azonban a Spárta-drukkolók tiltakoznak, nagy határozatlanságot mutatva, meghosszabbítják a mérkőzést, melyben azután Siliga győz. Persze most még a III. kerületiek tüntetnek.

Bajnok
: Siliga Károly (Spárta) 2. Osztermann Géza (III. ker. TVE) 3. Löbl Gyula (III. ker. TVE) a ki Csenkey-t (FTC) legyőzi.

Kisnehézsúly
Bajnok: Littmann Gyula (NSC) 2. Zsemba János (TTC)

Nehézsúly
Schwarzer három menet után pontozással győz Nánay ellen.

A volt osztrák bajnok fölényesen dolgozik. Kemény ütéseivel egymásután éri Nanayt, aki viszont a nem is védekező Schwarzernek néhány jól helyezett horogütést ad le. A menet végén úgy látszik Nánay kész. A második menetben Schwarzer fölényeskedése megmarad, de komoly munka helyett csak kapkod, viszonyt Nánay néhány szép támadást helyezett ütéssel fejez be.

A harmadik menetben Nánay ismét támad, de a sarokban kilocsolt vizes talajon elbukik s súlyosan megüti magát. Innen kezdődőleg Schwarzer erősebben támad és Nánayt ötször is a földre hozza, mígnem a menet végén ki is számolják.

Bajnok: Schwarzer Félix (Spárta) 2. Nánay Jenő (Megyeri TE)

A mérkőzés után este fél 11 órakor Sigray Antal gróf a MOSz elnöke osztotta ki a bajnoki versenye díjait.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kocsis Antal (FTC) - légsúly Korpás József (BTC) - bantamsúly Schreiber Sándor (Spárta) - weltersúly Szobolszky Sándor (TTC) - pehelysúly
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A városi közmunkák kiadásának új rendje A városi közmunkák kiadásának új rendje
Az utóbbi időben sokat beszéltek a fővárossal összeköttetésben álló...
Ilovszky János nyilatkozata az áruházak adózásáról Ilovszky János nyilatkozata az áruházak adózásáról
Kedves Barátom! A mult heti számban a Magyar Divatcsarnok igen...
Szász Károly : Egy gondolat Szász Károly : Egy gondolat
Ha nyugodt homlokomra néha Árnyat vet egy bús gondolat, Mint a futó...
Kislakásos telepek a nyomortanya helyén Kislakásos telepek a nyomortanya helyén
A főváros életének eseménye, hogy eltünik Budapest egyik...
Misztériumok Misztériumok
Balázs Béla néhány év előtt a mindennapinál több prezenzióval lépett...
A tenger fenekén, a tengeri pók A tenger fenekén, a tengeri pók
Közvetlenül előttem óriási, feketetestű, negyven-ötven centiméteres...
Régi játékkártyák Régi játékkártyák
A tömegcikk korszakában minden könyvbarát szívét megdobogtatja az...
A mi football-publikumunk A mi football-publikumunk
A mi football-publikumunk. Ha öt esztendővel ezelőtt – mikor a...
Ismét a régi jelzálogkölcsönökről Ismét a régi jelzálogkölcsönökről
Mult heti számunkban közöltük Ferenczi Lajos dr. bankigazgató...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98