Dtum
Login with Facebookk
1925 | Február

Dinamitrobbanás a robogó vonaton

Öt kiló dinamit robbant fel – A huszonhárom sulyos sebesült közül többen haldoklanak


A Kolozsvár felől Nagyváradra érkező személyvonaton végzetes robbanás történt, amelynek eddig huszonhárom sulyosan sebesült áldozata van, akik közül többen a halállal vívódnak.


A vonat egyik harmadosztályu személykocsijában főleg katonai ujoncok utaztak. A harmadosztályu személykocsik zsufolásig megteltek. Az ujoncokon kívül az Élesdi Erdőipar R. T. alkalmazottai utaztak még a vonaton. Az egyik kupéban utazott Lutz József, az Élesdi Erdőipar vállalat raktárnoka, akinek az volt a megbizatása, hogy öt kilogramm dinamitot hozzon be az élesdi telepről az Erdővállalat Nagyváradon levő irodájába.


Lutz József raktárnok, ugy látszik, nem vigyázott a veszedelmes robbanóanyagokra, hanem egyszerűen az egyik pad alá helyezte a csomagot.


Amikor a vonat a nagyváradi szőlőhegyek alján robogott, egyszerre hatalmas rázkódás dübörgött végig a vonaton: a pad alá helyezett öt kiló dinamit felrobbant és a kocsi pillanatok alatt kigyulladt.
A vonaton óriási riadalom támadt, az utasok rémülten ugráltak le a robogó vonatról, amely csakhamar megállt.


A felrobbant kocsiból, amely hatalmas lángokkal égett, a sebesültek rémes jajgatása és segítségért való kiáltozása hallatszott. A tüzet nagynehezen sikerült eloltani. Értesítették a mentőket, akik rövid idő alatt megjelentek. A felrobbant kocsiból huszonhárom sebesültet szedtek össze és ezeket beszállították a nagyváradi kórházba. Többen már akkor haldokoltak, amikor a mentők a kórházba szállították őket.


Érdekes, hogy Lutz József raktárnok csak jelentéktelen sérüléseket szenvedett.


A dinamit csak ugy robbanhatott fel, hogy a cigarettázó ujoncok valamelyike égő gyufát, vagy el nem oltott cigarettavéget dobhatott a pad alá.


Hogy a katasztrófának hány halottja lesz, azt még nem lehet megállapítani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98