Dtum
Login with Facebookk
1925 | Június

Hatalmas porcellángyár Mátraderecskén

Hazánk kaolinszükségletét eddig teljesen Csehország, illetve a karlszbadvidéki kaolinbányák fedezték.
A cseh kaolin ára szállitással együtt, vagónonként 14 millió korona. Minthogy pedig Csonka-Magyarország kaolinszükséglete legalább 4000 vagónra becsülhető, tehát 4,000.000 aranykoronával rontotta évente külkereskedelmi mérlegünket a kaolinbehozatal, jóllehet, a Mátra-vidék gazdag kaolinkincset rejteget, de nem volt vállalkozó, aki ezt feltárja és kitermelje.

Most Kálmán Gusztáv v. b. t. t.,
gróf Somsich Tihamér, Neményi Imre, nyugalmazott kultuszállamtitkár és dr. Lipmann Frigyes kereskedelmi tanácsos vezetésével, ötmilliárdos alaptőkével „Energit” Bánya és Kohómüvek cim alatt részvénytársaság alakul a Mátra-, Cserhát- és Bükk-hegység bányakincsének kiaknázására.

Az Energit-bányái szakértők szerint kb. 200.000 vagónnyi kaolint tartalmaznak, tehát hazánk szükségletét 50 éven át fedezhetik, emellett bőséges mennyiségü kalkopirit is áll feltárás alatt, ami nagymérvben hozzá fog járulni a szőlősgazdáink által állandóan panaszolt rézgálichiány enyhitéséhez is.

Értesülésünk szerint Mátraderecskén hatalmas porcellángyár létesitését is tervezik, amely oly teljesitőképességgel fog rendelkezni, hogy hazánk egész kályhacsempe- és izolatorszükségletét fedezheti, emellett bevezeti a nálunk eddig elő nem állitott üvegolvasztó tégelyek gyártását is.

Nagy előnye lesz a Mátraderecskei ipartelepeknek, hogy helyben kapják a nyersanyagot és a szenet, s igy legalább 30 százalékkal lesznek olcsóbbak a konkurrens vállalatoknál.

A magyar Ruhr-vidék nagy perspektivákat rejtő kiaknázása iránt az élelmesebb német tőke is érdeklődik, L. Klinga német bankár és a Baedische Anilin u. Sodafabriken A. G. is megállapodást létesitettek az Energit alapitóival a koopercióra nézve.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A német porcellánművészet remekei. Handelsmann porcelánüzletének reklámja
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98