Dtum
Login with Facebookk
1925 | Június

Rövidek

Véres összeütközés Linzben a rendőrség és a bécsi kommunisták között

Linzből jelentik: Pünkösd vasárnapján itt sulyos összetüzés volt a rendőrség és a bécsi kommunisták között, akik százszámra jöttek Linzbe, hogy a felsőausztriai bajtársi szövetség ünnepségét megzavarják. Az összeütközések során több kommunista és több rendőr megsebesült. 240 kommunistát elfogtak, közülük 210-et, személyazonosságuk megállapítása után, tehervonaton Bécsbe toloncoltak, harminc zavargót, akik nem tudták magukat igazolni, letartóztattak, hatot pedig beszállítottak a tartományi törvényszékre.

 

A miniszterelnök megérkezett Genfben

Genfből táviratozzák, hogy gróf Bethlen István miniszterelnök, Bud János pénzügyminiszter és Szabóky Alajos államtitkár pünkösd hétfőjén Genfbe érkezett.

Megszünt az ostromállapot Portugáliában

Lisszabonból táviratozzák. Az ostromállapotot megszüntették.

Beniczky Ödön védői nyilatkoznak a Beniczky ellen emelt vádakról

Munkatársunk érdeklődött Beniczky Ödön védőinél, dr. Zboray Miklós és dr. Vajda Ödön ügyvédeknél, hogy mi a védelem álláspontja a Beniczky ellen megindult bünügyben. A védők fölfogása természetszerűleg az, hogy Beniczky előzetes letartóztatását nem tartják törvényszerünek.

 

A sajtótörvény 50. §-a szerint – mondják a védők – sajtó utján elkövetett vétségek miatt előzetes letartóztatásának vagy vizsgálati fogságnak csak a külföldiek ellen van helye. A kormányzósértés vádjára vonatkozólag pedig kijelentik, hogy Beniczkyvel szemben ez a deliktum egyáltalán nem állapítható meg. Védencük a biróság idézésére mint tanu jelent meg és kötelességszerüleg vallomást tett. Azt, hogy ebben a vallomásban valótlan adatokat hordott össze, törvény szerint csak abban az ügyben lehet és szabad elbirálni, amelyikben a vallomás elhangzott. Bármit tartalmaz ez a vallomás, más hatóság e vallomás miatt Beniczkyt felelősségre nem vonhatja addig, amig a Somogyi-Bacsó-gyilkossági bünügy jogerős ítéleti elbirálásban nem részesül. A vizsgálóbiró a tiltott közlés vétségére vonatkozó vád tekintetében a katonai bünvádi pörrendtartásra hivatkozott, a védők szerint helytelenül, mert tudvalevő dolog, hogy Beniczky nem katonai, hanem polgári egyén és vele szemben a katonai büntetőtörvénykönyvet alkalmazni nem lehet.

 

Megengedik a védők, hogy a tiltott közlés vétségét Beniczky csakugyan elkövette, de e vétség miatt nem szabad letartóztatni senkit, mert hiszen a törvény e cselekményre maximum három hónapig terjedhető fogházbüntetést szab ki. Ebből nyilvánvaló, hogy a büntetés előrelátható nagysága cimén a szökés veszélyéről beszélni nem lehet. Ami már most a hivatali titok elárulásának vétségére vonatkozó vádat illeti, azt vitatják a védőügyvédek, hogy ez a cselekmény sem áll meg, mert hiszen Beniczky Ödönt a hivatali titoktartás alól a kormányzó fölmentette.

Már a szociáldemokraták is sürgetik Ausztria csatlakozását Németországhoz
Bécs, junius 14.
Sanktpöltenben a szociáldemokrata köztársaságvédelmi szövetség nagygyülést rendezett, amelyen igen nagy tömeg jelent meg. Csupán a rendező szövetség egyenruhás tagjai közül több mint tizenkétezren vettek részt a gyülésen. Fölszólalt Kunzemann németbirodalmi képviselő, aki Ausztriának Németországhoz való csatlakozását sürgette. Deutsch Gyula szociáldemokrata képviselő kijelentette, hogy a csatlakozást egész Ausztria munkássága követeli.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98