Dtum
Login with Facebookk
1925 | Március

Rövidek

A nemzeti politika nem a gumibot-kultusz ápolása

A függetlenségi Kossuth-párt vasárnap délelőtt a VI. kerületben nagygyűlést tartott. A gyülésen Nagy Vince a városi választáson résztvevő pártok csoportosulásáról beszélt Eleinte azt hittük - mondotta - , hogy a reakció pártjai közül a fővárosban csak a Wolff-párttal kell megküzdenünk. De Bethlen, aki maga is érezte, hogy itt Wolff nem biztos hátvéd számára, még két álliberális pártot is szervezett hirtelenében a fővárosi reakció uralmának biztosításául.

 

Az egyik a Ripka-féle párt, amely a liberalizmus 50 percentjét vette át programjába, a másik pedig a Heinrich- Rassay-párt, amely már a 100 százalékos liberalizmust hirdeti. A reakciós vegyeskereskedésnek tehát három kirakata és három ajtaja van a főváros polgárságának minden árnyalata felé. Wolffék fővárosi politikája - folytatta Nagy Vince - öt év óta arra pazarolja minden energiáját, hogy uj generációkba a gyűlölet magvát hintse. Az iskolákban nem tudományt, hanem, politikai gyűlöletet tanítottak. Hogy a reakció romboló munkájának véget vethessen, a Kossuth-párt szövetkezett a szociáldemokrata párttal.

 

Ezt a szövetséget állja a szocialisták ellen szórt minden rágalom ellenére is. Ezután Vámbéry Rusztem beszólt Budapest politikáját - úgymond - eddig két jelszó vetette: a nemzeti és keresztény jelszavak. Hazugak voltak azért, mert a nemzeti politika nem a gumibot-kultusz ápolását, hanem a nemzeti kultura kiépítését és fejlesztését jelenti. A keresztény jelszó is mást jelent, mint a gyűlöletet és politikai üldözés szellemét

Chamberlain nem egyezett meg Párisban Herriotval
Páris, március 8.
Herriot és Chamberlain találkozásénak legfontosabb eseménye, hogy az angol külügyminiszter pártolja a garanciajavaslatot a franciákkal szemben.


A lapok rámutatnak Herriot és Chamberlain találkozásának szives és hasznos voltára és hangsúlyozzák, hogy a kölni zónára és a lefegyverzésre vonatkozó egyezmény sürgősebb, mint az uj állam között tervezett szerződés.  A Petit Parisien azt írja, hogy egy mindenkire kiterjedő biztonsági rendszer nehéz munka. A Matin kiemeli, hogy Herriot és Chamberlain megállapodtak abban, hogy elkészítik a közvéleményt az öt hatalom szerződésére.


A francia kormány nem gondolhat arra, hogy megszegje Lengyelországgal kötött szerződését. Erre a hatalomra fogják bízni annak a kérdésnek eldöntését, hogy a tervezet mennyiben egyeztethető össze az ő biztonságával.

Tüntetés a német egység mellett

Vasárnap a Rathausplatzon 15.000 ugynevezett szudetai német nagy gyászünnepélyt rendezett annak emlékére, hogy öt év előtt a csehek több cseh-német városban 56 embert agyonlőttek. A tüntetés méltóságteljesen folyt le és a szónokok az összes németek egyesítését követelték. Hasonló tüntetések voltak St. Pöltenben, Linzben, Münchenben, Nürnbergben és más városokban.

Véres kommunista tüntetés volt vasárnap Berlinben
Berlin, március 15.
A berlini kommunisták vasárnap nagy tüntető fölvonulást rendeztek, amely különösen Berlin-Ost és Neuköln negyedekben öltött nagyobb arányokat. Egy közuti kocsi a meneten keresztül folytatni akarja utját, mire a tüntetők erőszakkal megállították. Az egyik tüntetőé a váltóállítóruddal a kocsivezetőre vágott. A tér északi részén álló közlekedési rendőrök a tettest le akarták fogni, hogy az őrszobára vigyék, a tüntetők azonban megakadályozták ebben és a tettest kiszabadították a rendőrök kezéből. A tér déli részéről elősiető rendőrtisztviselőt a tömeg szintén megtámadta és földreteperte. Egy rendőrtisztviselő, aki polgári ruhában véletlenül arra jött és bajtársainak segítségére sietett, a végső szorultság láttára riasztó lövést adott le. A tömegből is estek lövések. A rendőrök támadói közül az egyik tüntetőt egy golyó felsőcombján találta; kis idő mulva elvérzett, még mielőtt beszállították volna a kórházba.


A tüntetőkhöz sokan csatlakoztak a sztrájkoló vasuti munkások közül is. Amikor a menet a Hermannspatzon akart átvonulni, a rendőrök megakadályozták a fölvonulást, amire mindkét oldalról heves lövöldözés keletkezett. A rendőrök és tüntetők közül többen megsebesültek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dr. Nagy Vince Chamberlain Herriot
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Zeppelin-expediczió A Zeppelin-expediczió
A tudományos kutatás hívei nem rettennek vissza azoknak a sorsától, a...
A devizaüzlet szabaddá tétele A devizaüzlet szabaddá tétele
Most, hogy Oroszországgal és Romániával való békekötés küszöbön áll...
A Műegyetemi Athlétikai és Football-Club orsz. kardvívó előnyversenye A Műegyetemi Athlétikai és Football-Club orsz. kardvívó...
A két napra terjedő versenyek legkimagaslóbb eseménye Krencsey...
Anglia uj kormánya Anglia uj kormánya
Nagybrittania belső válsága és a világháboru lesujtó eredménye...
A fizikai Nobel-díj nyertesei 1937-ben 2. rész A fizikai Nobel-díj nyertesei 1937-ben 2. rész
Kiszámítva az elektronoknak megfelelő hullámhosszúságot, meg...
Államadósság nélkül – kőolajból Államadósság nélkül – kőolajból
Amikor a világ összes államai el vannak adósodva és alig tudnak...
A szobor és én - levél Nagy Miklóshoz A szobor és én - levél Nagy Miklóshoz
Kedves Barátom! Azt kivánod tőlem,hogy irjam le lapodnak, milyen...
Rövidek Rövidek
Károly király vasárnap délelőtt Szinajából Bukarestbe érkezett. A...
Gazdasági érdekeltségünk Romániában Gazdasági érdekeltségünk Romániában
Az oláh háboru diadalmas befejezése után mutatkozott szüksége annak,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98