Dtum
Login with Facebookk
1925 | Március

Rövidek

A nemzeti politika nem a gumibot-kultusz ápolása

A függetlenségi Kossuth-párt vasárnap délelőtt a VI. kerületben nagygyűlést tartott. A gyülésen Nagy Vince a városi választáson résztvevő pártok csoportosulásáról beszélt Eleinte azt hittük - mondotta - , hogy a reakció pártjai közül a fővárosban csak a Wolff-párttal kell megküzdenünk. De Bethlen, aki maga is érezte, hogy itt Wolff nem biztos hátvéd számára, még két álliberális pártot is szervezett hirtelenében a fővárosi reakció uralmának biztosításául.

 

Az egyik a Ripka-féle párt, amely a liberalizmus 50 percentjét vette át programjába, a másik pedig a Heinrich- Rassay-párt, amely már a 100 százalékos liberalizmust hirdeti. A reakciós vegyeskereskedésnek tehát három kirakata és három ajtaja van a főváros polgárságának minden árnyalata felé. Wolffék fővárosi politikája - folytatta Nagy Vince - öt év óta arra pazarolja minden energiáját, hogy uj generációkba a gyűlölet magvát hintse. Az iskolákban nem tudományt, hanem, politikai gyűlöletet tanítottak. Hogy a reakció romboló munkájának véget vethessen, a Kossuth-párt szövetkezett a szociáldemokrata párttal.

 

Ezt a szövetséget állja a szocialisták ellen szórt minden rágalom ellenére is. Ezután Vámbéry Rusztem beszólt Budapest politikáját - úgymond - eddig két jelszó vetette: a nemzeti és keresztény jelszavak. Hazugak voltak azért, mert a nemzeti politika nem a gumibot-kultusz ápolását, hanem a nemzeti kultura kiépítését és fejlesztését jelenti. A keresztény jelszó is mást jelent, mint a gyűlöletet és politikai üldözés szellemét

Chamberlain nem egyezett meg Párisban Herriotval
Páris, március 8.
Herriot és Chamberlain találkozásénak legfontosabb eseménye, hogy az angol külügyminiszter pártolja a garanciajavaslatot a franciákkal szemben.


A lapok rámutatnak Herriot és Chamberlain találkozásának szives és hasznos voltára és hangsúlyozzák, hogy a kölni zónára és a lefegyverzésre vonatkozó egyezmény sürgősebb, mint az uj állam között tervezett szerződés.  A Petit Parisien azt írja, hogy egy mindenkire kiterjedő biztonsági rendszer nehéz munka. A Matin kiemeli, hogy Herriot és Chamberlain megállapodtak abban, hogy elkészítik a közvéleményt az öt hatalom szerződésére.


A francia kormány nem gondolhat arra, hogy megszegje Lengyelországgal kötött szerződését. Erre a hatalomra fogják bízni annak a kérdésnek eldöntését, hogy a tervezet mennyiben egyeztethető össze az ő biztonságával.

Tüntetés a német egység mellett

Vasárnap a Rathausplatzon 15.000 ugynevezett szudetai német nagy gyászünnepélyt rendezett annak emlékére, hogy öt év előtt a csehek több cseh-német városban 56 embert agyonlőttek. A tüntetés méltóságteljesen folyt le és a szónokok az összes németek egyesítését követelték. Hasonló tüntetések voltak St. Pöltenben, Linzben, Münchenben, Nürnbergben és más városokban.

Véres kommunista tüntetés volt vasárnap Berlinben
Berlin, március 15.
A berlini kommunisták vasárnap nagy tüntető fölvonulást rendeztek, amely különösen Berlin-Ost és Neuköln negyedekben öltött nagyobb arányokat. Egy közuti kocsi a meneten keresztül folytatni akarja utját, mire a tüntetők erőszakkal megállították. Az egyik tüntetőé a váltóállítóruddal a kocsivezetőre vágott. A tér északi részén álló közlekedési rendőrök a tettest le akarták fogni, hogy az őrszobára vigyék, a tüntetők azonban megakadályozták ebben és a tettest kiszabadították a rendőrök kezéből. A tér déli részéről elősiető rendőrtisztviselőt a tömeg szintén megtámadta és földreteperte. Egy rendőrtisztviselő, aki polgári ruhában véletlenül arra jött és bajtársainak segítségére sietett, a végső szorultság láttára riasztó lövést adott le. A tömegből is estek lövések. A rendőrök támadói közül az egyik tüntetőt egy golyó felsőcombján találta; kis idő mulva elvérzett, még mielőtt beszállították volna a kórházba.


A tüntetőkhöz sokan csatlakoztak a sztrájkoló vasuti munkások közül is. Amikor a menet a Hermannspatzon akart átvonulni, a rendőrök megakadályozták a fölvonulást, amire mindkét oldalról heves lövöldözés keletkezett. A rendőrök és tüntetők közül többen megsebesültek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dr. Nagy Vince Chamberlain Herriot
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Eötvös Zoltán rekordjai Davosban Eötvös Zoltán rekordjai Davosban
Davosban most folynak a műkorcsolyázó Európa-bajnokságok s mellette...
A villamosság ujabb csodája A villamosság ujabb csodája
A resonnanz-ot zongoristák, fizikusok ismerik. A szó jelenti...
Megalakult az erdélyi autonóm-párt Megalakult az erdélyi autonóm-párt
Marosvásárhelyt mult héten a magyarság, Erdély vezetői értekezletet...
Uj török-görög háboru fenyeget Uj török-görög háboru fenyeget
A konstantinápolyi görög pátriárka kiutasításával kapcsolatban, ami...
Baptista keresztelés Budapesten.
Sajátságos látványosságban részesültek Szent István napján a főváros...
A korcsolyázási idény A korcsolyázási idény
A korcsolyázási idény ez évben szokatlanul korán köszöntött be. A...
Egy új emberfajta Egy új emberfajta
Alig túlzás, ha a nagyvárosok egy sajátságos, érdekes népeleméről, a...
Az erdélyi magyarság és a román ,,statisztika” Az erdélyi magyarság és a román ,,statisztika”
Rendkivüli érdekes és aktuális tanulmány jelent meg dr. Kovács Alajos...
Automobil kiállítás Automobil kiállítás
A Budapesten május 7-től 31-ig rendezendő II. nemzetközi automobil-...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98