Dtum
Login with Facebookk
1925 | Május

Minotaurusz

A görög mithológiából ismerjük a Kréta szigetén a labirintusban lakó Minotauruszt, amelynek athéni ifjakat vittek áldozatul. A nagy és fényes krétai kultúrát feltáró ásatások napfényre hozták Knossos mellett a labirintus romjait, amelyben Minos király lakott.

Falai telisteli vannak bikák és bikaviadalok ábrázolásaival, úgyhogy a bikát a krétaiak címeréül, a bikaviadalt pedig nemzeti sportjukul tekinthetjük. Ezen korszak leghatalmasabb uralkodója Minos volt, aki hódító hadjáratait az Aegaei-tenger szigeteire és Görögország partjaira is kiterjesztette.

Hawes szerint a Minotaurusznak, azaz Minos bikájának, áldozatul hozott athéniek alatt azon athéni foglyokat kell érteni, akiket a kegyetlen bikaviadaloknál a bikák elpusztítottak, s olyan szólásmódnak tartja, mintha a búr háború után a búrok azt mondták volna, hogy őket a britt oroszlán falta fel.

A labirintus palotájának kövei egymásra fektetett két kalapáccsal, a bányászjelvényhez hasonlóan, vannak megjelölve A káriai nyelvben „labrys" kettős kalapácsot jelent, „nthos" pedig helymeghatározó, mint a Tirynthos, Korinthos stb. nevekben, így tehát a labirintus a kettős kalapács helységét vagy palotáját jelenti.

Dr. Rothschnek Jenő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98