Dtum
Login with Facebookk
1925 | Május

Minotaurusz

A görög mithológiából ismerjük a Kréta szigetén a labirintusban lakó Minotauruszt, amelynek athéni ifjakat vittek áldozatul. A nagy és fényes krétai kultúrát feltáró ásatások napfényre hozták Knossos mellett a labirintus romjait, amelyben Minos király lakott.

Falai telisteli vannak bikák és bikaviadalok ábrázolásaival, úgyhogy a bikát a krétaiak címeréül, a bikaviadalt pedig nemzeti sportjukul tekinthetjük. Ezen korszak leghatalmasabb uralkodója Minos volt, aki hódító hadjáratait az Aegaei-tenger szigeteire és Görögország partjaira is kiterjesztette.

Hawes szerint a Minotaurusznak, azaz Minos bikájának, áldozatul hozott athéniek alatt azon athéni foglyokat kell érteni, akiket a kegyetlen bikaviadaloknál a bikák elpusztítottak, s olyan szólásmódnak tartja, mintha a búr háború után a búrok azt mondták volna, hogy őket a britt oroszlán falta fel.

A labirintus palotájának kövei egymásra fektetett két kalapáccsal, a bányászjelvényhez hasonlóan, vannak megjelölve A káriai nyelvben „labrys" kettős kalapácsot jelent, „nthos" pedig helymeghatározó, mint a Tirynthos, Korinthos stb. nevekben, így tehát a labirintus a kettős kalapács helységét vagy palotáját jelenti.

Dr. Rothschnek Jenő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98