Dtum
Login with Facebookk
1925 | Március

Tiszaeszlár föltámadása

„Puczér Jóska, a fokosos lapszerkesztő”


A „Szózat” vasárnapi számában bejelenti, hogy a nyiregyházi Eme az ottani bíróságnál sajtópört indított Krúdí Gyula ellen, mert Nyiregyháza városa tavaly kiadott, jubiláris Évkönyvében nem a leghízelgőbb módon írt nyiregyházi emlékezéseiben Mikecz Józsefről, a tiszaeszlári pör nevezetes lapszerkesztőjéről, aki „Ébredjünk” című lapjában először pendítette meg az eszlári vérvádat. A Reggel tudósítója kérdést intézett Krúdy Gyulához, a „Szózat” cikkére nézve. Az illusztris író a következőket mondotta:

 

Ez a bizonyos Mikecz, akit Nyiregyházán, a szülőhazámban soha sem emlegettek másképen, mint Puczér Józsefet, mert régi jó nyiregyházi szokás szerint: mindenkinek volt valamely álneve is: ez a Mikecz az én értesülésem szerint már régen meghalt, Nagyszakállu, ősz ember volt már az én gyermekkoromban, a tiszaeszlári pör idején is. Ennek pedig több mint negyven esztendeje. Tipikus, mulatságos figura volt: azok az idők, a tiszaeszlári pör elmulásával elveszitette népszerűségét. Nyomdástól, lapostól elköltözött Nyiregyházáról és valahol meghalt.


Ha valaki jelentkezik a tiszaeszlári Mikecz (Puczér Jóska) maszkjában: az nem lehet az igazi „fokosos lapszerkesztő”, mert annak a férfiunak legalább százesztendősnek kellene lenni. Az én tudomásom szerint nyiregyházi Éme, amely a pört ellenem beadta: nem nyiregyházi bennszülöttekből, hanem bevándorolt, többnyire menkült emberekből van összecsoportosulva. Lehetséges, hogy ezeket a jóhiszemü embereket félrevezette valaki azzal, hogy a tiszaeszlári Matuzsálem még mindig az élők sorában van.


- Egyébként majd minden kiderül Nyiregyházán, a tárgyaláson.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98