Dtum
Login with Facebookk
1925 | November

Milyen hőmérsékletűek legyenek ételeink és italaink?

Az egészségre nem közömbös a fogyasztásra kerülő ételek és italok hőmérséklete. Sok bajnak és egészségi ártalomnak kútforrása az a rossz szokás, hogy az ételek és italok hőfokát figyelmen kívül hagyják és a kellőnél melegebben vagy hidegebben élvezik.

Számos pontos élettani vizsgálat eredményeként megállapíthatjuk, hogy a legegészségesebb, ha az ételek és italok hőmérséklete 10 és 40 C° között van és semmi esetre sem haladja meg a 45 C°-ot.

Erre akkor is tekintettel kell lennünk, ha az ennél melegebb italokat és ételeket (pl. tea, kávé, leves stb.) a száj nyálkahártyája jól tűri, mert az ilyen hőfokú ételek és italok a gyomor nyálkahártyájára már károsak és a gyomornedv elválasztását, valamint a benne lévő enzymek hatását és a gyomor motorikus működéseit zavarják. 45 C°nál melegebb italok és ételek azonfelül a fogzománcon finom repedéseket és a repedésekbe kerülő baktériumok fogbetegségeket eredményeznek.

A hideg ételek gyakran súlyos gyomor-hurutot okoznak. Tapasztalat szerint a különböző ételek és italok különböző hőfokon izlenek leginkább. Attól azonban még távol vagyunk, hogy a különböző ételekre és italokra nézve pontosan ismerjük egyfelül az ízletességre és zamatosságra, másfelül az egészségre legkedvezőbb (optimalis) hőfokot. Csak a a borokról tudjuk, hogy a fehér borok 11 C°-on. a vörös borok pedig 16.5 C°-on a legzamatosabbak.

Dr. Gorka Sándor.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98