Dtum
Login with Facebookk
1925 | Október

A bőr fermentumai

 Az egyes szervek önálló anyagcseréjének kutatásánál igen nagy jelentőségű az illető szervek fermentum-tartalmának megállapítása, mert hiszen fermentumok nélkül anyagcsere el sem képzelhető. A fiziológusok már régebben fölvették, hogy a bőrnek is van önálló anyagcseréje, de tüzetesebb fermentológiai vizsgálatokat még nem végeztek.

A legutóbbi időben Wohlgemuth és tanítványai igyekeztek ezt a hiányt kipótolni s végzett vizsgálataikról a Biochemische Zeitschrift-ben számoltak be. A kísérletekből kiderült, hogy az ember bőrében keményítőt, zsírt, fehérjét, peptonokat és nucleinsavakat bontó, továbbá oxidáló és peroxidkötésben lévő oxigént felszabadító fermentumok vannak.

A keményítőt bontó fermentum (diastase) meglehetősen egyenletes elosztásban az egész test bőrében, annak minden rétegében megtalálható, mennyisége azonban tág határok között ingadozik.

A zsírbontó ferment (lipase), mely az alább következő phenolaseval együtt leginkább a nemitájék bőrében mutatkozott, a test egyéb szerveiben (bél, hasnyálmirigy, máj, vér) előforduló lipasekkal nem azonos, mert sem chinin, sem atoxyl iránt nem érzékeny, tehát a méhlepény (placenta) lipasejához hasonló.

A fehérje- és pepton bontó (proteolytikus és peplolytikus) fermentumok mennyisége csekély és a fehérjebontó ferment csak a bőr fehérjéjét emészti meg, tehát hatása csupán autolytikus. A nucleinsavakat bontó ferment felnőtteken leginkább a talp bőrében mutatható ki, míg csecsemőknél elterjedése egyenletesebb.

A bőr oxidáló fermentumai közül a phenolasék (phenolokat oxidálók) csak olyan phenolszármazékokra fejtenek ki hatást, amelyeknél a benzolgyűrűhöz kapcsolt H-atómok közül kettőt OH helyettesít. Az egyes bőrrétegekben lévő phenolasék azonban nem teljesen azonosak, mert pl. a legfelső réteg phenolase-ja az adrenalinra semmi hatással sincs.

Mindezen fermentumoknak - leszámítva a diastaset és lipaset - mennyisége általában csekély, de jelenlétük bebizonyítása mégis fontos lépés volt a bőr fiziológiájában, mert ezzel a bőr önálló anyagcseréjének föltevése újabb tárgyi bizonyítékhoz jutott.

Klobusitzky Dénes.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kéz bőrfelülete Hólyagos bőrlob Hólyagos bőrgyulladás(petróleum)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98