Dtum
Login with Facebookk
1925 | Október

Tinta készítése a feketebodza bogyójából

Schürer-Waldheim1 szerint a közönséges feketebodza (Sambucus nigra L.) bogyóinak levéből, kevés timsó, vasgálic és ecet hozzáadására olyan tinta, úgynevezett Sambucin-tinta készíthető, amely használatkor ibolyásszínű betűket ad, amelyek azonban rövidesen sötétfekete színűre változnak. E tinta elkészítését e sorok írója is megpróbálta.

A hozzávaló bodzabogyókat azonban kissé későn (1924 szept. 14.) szedettem. Ennek tulajdonítottam, hogy az összecsömöszölt bogyó sűrű, nyálkás természetű levet - helyesebben cefrét - szolgáltatott. Ebből sehogyan se akart lé elkülönülni.

Szobában vagy két hétig állani - erjedni - hagytam a cefrét és ezen idő elteltével az elkülönült lé mintegy három és féldeciliternyi (350 cm3) mennyiségéhez 20 cm3 ecetet, 7 g timsót és 17 g vas-gálicot adtam. Kellő mennyiségű vízben oldottam fel e két sót, s úgy öntöttem a bodzaléhez.

A kész tinta kellő sűrűségű és egyenletesen folyik a tollból. Állás alkalmával azonban a borvirághoz hasonló vékony, fehéresszínű hártya mutatkozik a felszínén, úgy hogy nem tudom, nem volna-e célszerű még valaminő fertőtlenítőszert (pl. phenolt) is használni.


A bodzatintával írott betűk sötét-ibolyás-színűek. Könyvbe rakott vele készült írás
mintegy hat hét alatt sem feketedett meg teljesen. Ellenben, a fény hatására az írás aránylag rövid idő alatt teljesen sötétfekete színűre változott.

E tinta készítéséhez való bodza majdnem mindenütt megtalálható, illetőleg megszerezhető. A hozzávaló segédanyagok is elég olcsók, úgy hogy készítését érdemes megpróbálni.

Dr. Windisch Rikárd.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98