Dtum
Login with Facebookk
1925 | Szeptember

Az ezüst a higanyból képződött

Miethe megfigyelte, hogy kísérleteinél aranyon kívül ezüst is keletkezik. Első kísérleteinél még föltehette, hogy bár megmagyarázhatlan úton és módon, de mégis valahogy kívülről kerülhetett a higanyba ezüst, a további kísérletek azonban kizárták ezt a föltevést, mert minden sikeres kísérletkor keletkezett ezüst a képződött arany mennyiségétől nagyjában függő aranyban.

Bár az ezüst képződésének mikéntjét megmagyarázni még nem tudjuk mégis elvitathatlan tény, hogy az ezüst a higanyból képződött és hogy arany keletkezésével kapcsolatosan ezüst is keletkezik mindig.

Fejtegetésének végén Miethe fölszólítja szaktársait, ismételjék meg kísérleteit és győződjenek meg saját maguk a higany arannyá való átalakulásának tényéről, mit könnyen tehetnek meg, mert tapasztalata szerint a higanylámpa helyett - amellyel a dolgozás elég nehézkes - mindenféle más higannyal töltött készülék is használható, mint például egy egyszerű, vákuum-szivattyúhoz kapcsolható üvegcső beforrasztott platinelektródokkal.

Minden kísérlet természetesen nem fog azonban eredményesen végződni, mert az arany keletkezésének közelebbi föltételei még nem ismeretesek. Előadása után Miethe vetített képeken, 250-300-szoros nagyításban, bemutatta a kísérletei során kapott különféle arany-részecskéket, valamint bemutatta egy achát-mozsárban azt a most már történeti nevezetességű aranyat is, amelyet legelőször sikerült higanyból előállítania.

Dr. Kieselbach Gyula.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98