Dtum
Login with Facebookk
1926 | Augusztus

Görögországban kitört a katonai forradalom

London, augusztus 22.
Az athéni angol követség jelentése szerint Athénben és egész Görögországban kitört a katonai forradalom a diktatura ellen. Vérontás sehol sem történt. Pangaloszt és kormányát elfogták. Az uj forradalom proklamációit és az uj kormány programját röpülőgépek szórják le egész Görögországban.

Athén, augusztus 22.

Hajnalban 3 órakor a hadsereg államcsinnyel megbuktatta Pangalosz uralmát és az ország is csatlakozott az uj forradalomhoz.


A mozgalmat Kondylisz tábornok szervezte meg azokkal a tisztekkel együtt, akik elégedetlenek voltak Pangalosz tábornok diktaturája miatt. Zerulisz, Pangalosz hadügyminisztere, korán reggel csapatszemlélt akart tartani a gárdaezred kaszárnyában, amikor Dertilisz ezredes, a gárda parancsnoka a hadügyminiszter elé lépett és igy szólt:
- A hadsereg és a flotta azelőtt teljesen megbízott Pangalosz tábornok kormányában és remélte, hogy lelkiismeretesen fogja az ország ügyeit intézni. De Pangalosz elárulta a nemzetet, mert az ország szabadságát megölte és érdekeit sulyosan megsértette.


Kondylisz tábornok kiadta a parancsot a hadügyminiszter letartóztatására, ami azonnal megtörtént. A hadügyminisztert átszállították a fogházépületbe. Kondylisz tábornok a hadügyminiszteriumba ment és átvette Zerulisz hivatalát, az ott összesereglett tisztek és katonák éljenzése közben. Ugyanakkor megszállták a forradalmárok a posta- és táviróhivatalt. Pangalosz köztársasági elnök a forradalom kitörésének pillanatában Spezza szigetén volt, ahol a nyarat töltötte. Kondylisz elrendelte, hogy a diktátort is tartóztassák le és szállítsák a „Pergamosz” hajón Athénbe.


Ez csak délután történt meg és Pangalosz tábornok már utban van, mint fogoly Athén felé.

 


A kormány többi tagját is elfogták és valamennyiüket a miniszterelnökségen internálták.
Kondylisz tábornok táviratot intézett Kondiriotisz tengernagyhoz, a görög köztársaság volt elnökéhez, akinek ismét fölajánlja az elnöki méltóságot. Délután megjelent Kondylisz tábornoknak a néphez intézett kiáltványa:
A zsarnokság megbukott és a nép ismét kivívta szabadságát. Kondiriotisz tengernagy átveszi az elnöki hivatalt és uj kormányt alakit, amely a nép bizalmát bírja.


A hadsereg a tengerészet részére kibocsátott kiáltványban Kondylisz tábornok a forradalom programját a következő pontokban foglalja össze:
1. A nép erejének növekedése mennyiségileg és minőségileg.

 

2. A nemzeti valuta értékének emelése a nagytőke megadóztatása által.

 

3. A tömegek helyzetének javitása az élelmiszerárak olcsóbbá tételével.

 

4. A menekültek és parasztok letelepítése.

 

5. Kiterjedt önkormányzati közigazgatás.


6. A közszabadságok visszaállítása és Kondiriotisz tábornok visszahelyezése a köztár-sasági elnöki székbe.


7. Választás nyolc hónapon belül.

 

A pártvezérek megbeszélésre jöttek össze és azokat a politikusokat, akiket Pangalosz legutóbb elfogatott, ismét szabadlábra helyezték. Oloncosz tábornok, a szaloniki csapatok parancsnoka, táviratilag jelentette Kondylisznek, hogy csatlakozik hozzá és aláveti magát rendelkezéseinek. Közli azt is, hogy a második és negyedik hadtesttel Szalonikiben és környékén föltétlen ura a helyzetnek.
Az uj forradalom jórészt azoknak a tiszteknek a müve, akik annakidején Pangalosszal együtt buktatták meg a korábbi kormányt. de azóta elfordultak a diktátortól.


A görög flotta ezidő szerint nyilt tengeren van és ezért még nem tudják, hogy milyen állást foglal el a forradalommal szemben. A forradalom kitörése nemcsak Pangalosz környezetét, de az egész közvéleményt is váratlanul érte, mert ugy látszott, hogy a kormány helyzete megingathatatlan. Athénben és az eddigi jelentések szerint az ország belsejében is teljes a rend.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Balra Pangalos diktátor, akit Kondylis tábonok letartóztatott, jobbra Konduriotis, a régi-uj kööztársasági elnök Kondylis tábornok miniszterelnök lett
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98