Dtum
Login with Facebookk
1926 | Augusztus

A világ legnagyobb vadállatai kiveszőben vannak

Dr. Hornaday, a newyorki állatkert igazgatója, aki egész életét a vadállatok tanulmányozásának szentelte keresztül-kasul járta a világ vadállatokban legértékesebb vidékeit, azt jósolta, hogy 50 év múlva már csak múzeumokban fogják majd látni utódaink a vadállatok sokféle fajtáját.

Ő különösen az elefántot, az amerikai barlangi medvét, a pézsmaökröt, a floridai alligátort, a fehér hegyi kecskéi meg az oroszlánt félti a kipusztulástól. Nagyon a szívén fekszik az amerikai bölények az ügye is.Valamikor milliószámra legelésztek Amerika hatalmas pusztáin a bölények, ma már csak 14 ezer él közülük s szigorú vadásztilalom alá helyezett területeken.

Pusztulásuk az első Pacific-vasút építésekor, 70 évvel ezelőtt kezdődött. A rengeteg vasútépítő munkás bölényvadászatok segítségével élelmezte magát. De ez még nem okozott volna semmi bajt. De amikor a vasútvonal megnyitóval hozzáférhetők lettek az eddig megközelíthetetlen sík területek, a bölényvadászok ezrével öldösték az állatokat. A nagy vadászcsapatokat sokszor 1000—1500 szekér kísérte.

Az állatok húsát ott hagyták rothadni, csak a bőrökért vadászták. Négy év alatt legalább 3 millió bölényt mészároltak le. A második Pacific-vasút kiépítése meghozta a végpusztulást a bölényekre. Az utolsó nagyobb bölénycsorda Kanada felé nyomult, de néhány kivételével ezt is kiirtották, mielőtt a határt elérték volna. Csak a hegyek elrejtett zúgaiban maradtak meg bölények.

Ekkor alakult meg az amerikai bölény védő szövetség. Ennek egy indián ember Coyotte lett a legtevékenyebb tagja. De csak véletlenségből, illetve a maga szerelmi életének a bonyodalmai miatt. A misszionáriusok az indiai Coyotteből keresztényt faragtak. A fiatal indián megnősült és egy ideig becsületes egynejűségben élt.

Egy hosszabb ideig tartó távolléte alatt azonban másodszor is megnősült. Hazafelé tartván második feleségével, aggódni kezdett, hogy mit fognak szólni a második feleséghez a miszszionáriusok. Útközben elfogott három bölényborjút. Gondolta, a misszionáriusoknak fogja őket ajándékozni, hogy megbékítse őket.

A hittérítők azonban nem voltak hajlandók beleegyezni a történtekbe. Coyotte erre megharagudott. Fogta a bölényborjúkat és a második feleségét és elköltözött velük más vidékre. A szerelemnek ez a győzedelmeskedése nagy javára vált a bölényeknek is.

Coyotte három borjújából hatalmas bölénycsorda keletkezett, ma már több mint 7000 bölény, a világ legnagyobb bölénycsordája köszönheti létét annak, hogy Coyotte állhatatosan kitartott második felesége mellett. Dr. Hornaday, aki maga is vadászember a szó nemes értelmében, a mészáros lelkületű vadászokat vádolja leginkább, a vadállatok nagymérvű elpusztulásával.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98