Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1922 | November

Milyenek voltak az ősemberek? 2.

Milyen volt az ősember? Egy előző cikkünkben említettük már, hogy a Weservölgyben valamint Düsseldorf melletti Neandervölgyben, továbbá a horvátországi Krapinában és a Miskolc-vidéki Szeleta, valamint a répáshutai Balla-barlangban sok ősembercsontot találtak, amelyekről kiderült, hogy legalább százezer évesek.

A csontmaradványok méreteiből és alakjából megállapították, hogy az ősember szőröstestü, hatalmas termetü, izmos ember volt, a termete szikár, a mellkasa domboru a csipői szélesek, a karjai izmosak, az arca rövid és széles, a homloka terjedelmes, szemöldökei erősen kiugrók s a dudorodásokon bozontos szemöldök; négyszögletes, előreugró állát és hatalmas állkapcsait bozontos szakáll fedte, magas, keskeny és csucsos koponyájáról dus haj omlott erőteljes vállaira.

Az ősember csontvázán kívül találtak sok ősállatcsontvázat, melyek a őskorban állatvilágát elevenítik fel képzeletünk előtt. Mesés alaku óriás állatok éltek akkor, melyek közül már egy cikkben felemlítettük a saurusok (óriási gyikok) és vastagbőrüek fajait. A mamut és a masztodon, az elefántnak ez a két ősfaja, az ichtiosarurus, vagy halgyik, a mesebeli sárkánynak ez ősi fajtája lassanként kipusztult.

 

Eme szörnyetegek pusztulásának oka nem csak az volt, mert lomha, nagy testük miatt kevésbé fürgén birtak menekülni a geológiai (a földréteg képződésével összfüggő) katasztrófák elől – Szibériában például, melynek az őskorszakban sok ezer évvel ezelőtt tropikus (forró) éghajlata volt, egészben jégbe fagyott mammutokat ásnak ki még mostanában is, ezeket az állatokat tehát ott érte és ölte meg a világkatasztrófa – hanem azért is, mert az ilyen katasztrófák után a növényvilág egyre satnyult s az uj növényzet már nem igen birta eleséggel az állatóriások fogyasztását.

Ilyképpen a megismétlődő vizözönöktől megtizedelt ősember minél inkább dél felé szoritotta a megélhetés kényszerüsége, annál jobban egyedül maradt. amennyiben kipusztultak mellőle az ősállatok óriásai és csak a kisebbrendü, kevésbé veszélyes emlősök vándoroltak vele egy uton. Igy jutott el az ősember elődje az ausztráliai világrésze is, melyet a geológiai rázkódtatások a másodkor végén már elszakítottak Ázsiától, noha időnként ezért még összefüggött Uj-Guinéával és az ausztráliai Sziget-tenger néhány mai szigetével.

Kétségtelen tehát, hogy a jégkorszaktól egyre délnek szorított ősember kényelmesen bevándorolhatott Ausztráliába s midőn aztán egy ujabb földrengés megint szétrombolta a kapcsolatot Ázsiával, akkor ott rekedt elszigetelten. Az ausztráliai bennszülöttek leghivebben képviselik az őskor emberfajtáját.

Az ősember csaknem teljesen állati életet élt. Testét nem fedte ruházattal, tüzet gyujtani még nem tudott, nyers husból, gyökérből, gyümölcsből táplálkozott, a szabad ég alatt, faoduban vagy barlangban tanyázott, ahol éppen az éj meglepte és puszta kézzel, kővel vagy doronggal vadászott a táplálékául kiszemelt állatra, vagy küzdött életéért a vadállatok ellen.

Szellemi képességek és értelem dolgában fölötte állott már az állatoknak, de még nem érte el azt a fokot, amelyen a mostani vad népek állanak. Ilyen állat-ember féle teremtmény volt az ősember; az isteni szikra, melyet emberi észnek nevezünk még csak halványan pislogott az agyában.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az ősember barlangrajza: Bölények Homo Floresiensis(ősember)
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
 A budapesti  vadvirágok A budapesti vadvirágok
Örvendetes jelenség az, hogy számos vadvirágunk valóban megérdemli,...
Anglia és Franciaország megegyezett Bulgáriával Anglia és Franciaország megegyezett Bulgáriával
Francia politikai és diplomáciai körökben vasárnap nagy feltűnést...
Hány művelt ember van Budapesten? Hány művelt ember van Budapesten?
A műveltség. Egy igen okos, intelligens és elmés uriasszony szájából...
A honi gyümölcsértékesítés egységes kórképe A honi gyümölcsértékesítés egységes kórképe
A gyümölcstermés kétféleképpen értékesíthető: friss állapotban, mint...
Gabriel de Gravona, a Száguldó kerék főszereplője újból fellép a Kamarában Az éjféli lakodalom cimű francia film főszerepét játssza Gabriel de Gravona, a Száguldó kerék főszereplője újból fellép a...
Az idei szezon egyik legkimagaslóbb filmeseménye kétségkívül Abel...
Moszkvában a megértés magasabb fokát sikerült elérni Moszkvában a megértés magasabb fokát sikerült elérni
A három külügyminiszter moszkvai értekezletét a hét végén nem...
Ötvenmilliós csalás Ötvenmilliós csalás
A budapesti államrendőrség főkapitányságát egy méreteiben hatalmas...
Kitekintés néhány európai ország politikai életére Kitekintés néhány európai ország politikai életére
A londoni rádió közlése szerint az angolszász hatalmak az osztrák...
Áruló kezek, ujjlenyomatvétel Áruló kezek, ujjlenyomatvétel
A cigányság a tenyérből való jóslást még talán Indiából hozta...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98