Dtum
Login with Facebookk
1926 | December

Dózsa György híveinek egyik tömegsírját találták meg Rákospalotán

A tömegsír közelében többszázéves kápolna romjaira akadtak.

Rákospalotán az elmult héten hozzákezdtek a Sikátori-út mentén, amely Fót felé vezet, a határutak készítéséhez. Az építés közben a gazdák által Dózsadomboknak nevezett halmot is el akarták hordani, de alig kezdtek bele a munkába, mikor az egyik munkás csákányával kemény tárgyba ütközött és mikor azt kiásta, a legnagyobb meglepetéssel vette észre, hogy emberi lábszárat hozott felszinre.
Még nagyobb volt a munkások megdöbbenése, amikor a további ásások során emberi koponyákat és csontokat találtak.


A leletet azonnal megjelentették Csorba Elemér dr. polgármesternek, aki az illetékes szakértőkkel megjelent a helyszinen és konstatálták, hogy a határút készítés közben, a Dózsadomb alatt egy tömegsirra akadtak a munkások, amelynek közelében egy kápolna romjait is kiásták. A polgármester intézkedésére a tömegsírt és a leleteket megszemlélte az antopológiai intézet kiküldöttje is és megállapította, hogy a csontok körülbelül ötszáz évesek.


Eddig több mint 30 koponyát ástak ki a domb alól. Feltünő azonban, hogy a csontvázak körül nem találtak olyan nyomokat, amelyekből határozottan meg lehetne állapítani, hogy kiket temettek a tömegsirba.


Csorba Elemér dr. polgármester véleménye szerint Dózsa György hiveinek egyik tömegsirját találták meg Rákospalotán.


Ezt a feltevést indokolttá teszi egyrészt a szakértők véleménye, amely szerint körülbelül ötszázévesek a talált csontmaradványok, másrészt a néphagyomány is, amely szerint Dózsa György lázadása idején Rákospalotán is nagy mozgalom volt s a mozgalom eredményeként a lázadókat leöldökölték s a Sikári útnál, a Dózsadomb alá, tömegsírban temették el.


A tömegsír felfedezésének híre gyorsan elterjedt Rákospalotán és most emberezrek kutatnak a tömegsírról szóló hagyományban szereplő márványkastély után is, ahol állítólag sok kincs maradt felhalmozva.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98