Dtum
Login with Facebookk
1924 | Szeptember

Dózsa Györgytől Pista bácsiig

Az első magyar földmíves, aki a parlament piros szőnyegét taposta, Szabó István volt, a kerülete révén nagyatádi Szabó. Emlékszem rájuk, hárman üldögéltek, csizmában, mándliban, idegenül, összebujva a baloldali keresztfolyosó egyik pamlagán, évekig: Szabó, Mayer, Novák. A vezér, Pista bácsi, nem ismerkedett, nem pajtáskodott, hus daccal, méltóságos nyugalommal foglalt helyet, a szélső baloldal utolsó padsorában.

 

A konzervatív, nagybirtokos képviselők gyanakodva nézték a somogyi parasztvezér bevonulását, a többség azonban nem sokat törődött még akkor a csizmásokkal. És jöttek obstrukciók, a só-panama, házszabaly-revizió, kirúgások, Szabó István (nagyatádi) se szóval, se cselekedettel nem elegyedett a kavarodásba.

 

Volt a nyugalmában, céltudatos izoláltságában valami végzetes biztonság, egy egész ember, aki döngő léptekkel megy a maga utján. Néha, beszédeiben, mint távoli szélvész moraja, kivillámlott az igazi Szabó István, kipirult az arca, barna öklével rácsapott a padra és kíméletlen, egyben hátborzongató igazságokat káromkodott bele a fölkorbácsolt ülésterembe. Akkor szólt rá egy munkapárti nagyúr: Hé, Dózsa Györrgy szerepét játsza?

 

Az érzéketlenség, a suta gőg, a háboru tanulságainak föl nem ismerése persze egyre balabbra tolta. Pedig nem meggyőződésből, csak dühből volt ezidőtájt forradalmi kedély. Az alaptermészete inkább a ravasz megegyezések, az 50 %-os kiegyezések felé hajtja. Ö választatja meg Fényes Lászlót Nyíregyházán; helyesebben, Szabó István nagy beszéde a Korona termében dönti Fényes javára a választási harcot.

 

Ekkor már keresik a hajlandóságát, sötétül a magyar ég, a parasztot környékezi a munkapárt, a közjogi ellenzék, a radikalizmus, a Nemzeti Kaszinó. Friss idegekkel, csakis a saját osztályának érdekeit nézve mesterien taktikázik az összeomlásig. Hadik kabinetjében földmívelésügyi miniszter. Nagy sor ez, nagy ut a grádicson. Azóta az események rabja. Már nem iránytű, — lélekvesztő a hullámok tetején.

 

És tegyük szivünkre a kezünket, ki nem az a magyar balsors elmult éveiben? A bolsevizmus bukása után az ellenforradalom némely árnyalata tüzes trónra akarta ültetni és mert ez a művelet nem sikerült, miniszteri bársonyszékbe erőltetik.

 

Voltak pillanatok, napok, hónapok, amikor kemény, inas kezében tartotta a nemzedék sorsát, szerencséjét. Bizony, kiejtette, elejtette, elvesztette. A forradalmi mult, amely inkább bátorságának. önföláldozásának dicsősége, mint büne lehet, nem engedte fölállni a piros fotellből, ő mindig mérsékletét, józanságát, alkalmazkodó képességét akarta igazolni.

 

Többet vártak tőle, mint amennyi: Cromwellnek nézték, amikor Szabó István volt.

 

Tűzbe teszem a kezem érte, nem ludas egyénileg semmi szennyes gseftben, nem gyarapodott minisztersége alatt egy huncut fillérrel sem. De beleesett abba az árokba, amit oly kevés magyar politikus került el: a környezete, a tapsoncok, méregkeverők hada bizony hízott a közpénzen, visszaélt a bizalmával, gazul elárulták és nem volt és ma sincs ereje hozzá, hogy eldugja őket, mint a veszett kutyákat. Benyálazták, bekapták, megrágták, már csak két csizmája lóg ki az éhes torkokból.

 

Jó uraim, ez a politika!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Nagyatádi Szabó István Dózsa György, aki talán sorstárs is
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ady Endre -  Strófák május elsejére Ady Endre - Strófák május elsejére
Május, lyány, virág, muzsika (Hol a hiba, hol a hiba?) Igy volt...
Harc a kardvívóbajnokságért Harc a kardvívóbajnokságért
Vasárnap már a kora reggeli órákban benépesült a Műegyetem aulája:...
A rádiós szemüveg A rádiós szemüveg
Nemcsak Magyarországon, de még inkább a nyugati, különösen pedig az...
Érdekes ujdonságok a Gazdaságkutató ezévi programjában Érdekes ujdonságok a Gazdaságkutató ezévi programjában
Baranyai Lipót, a Magyar Nemzeti Bank elnöke foglalta el a mult...
Öt nemzet atlétáinak küzdelméből Svédország került ki győztesen Öt nemzet atlétáinak küzdelméből Svédország került ki...
Az öt nemzet atlétikai viadala vasárnap gyönyörű napsütésben, szinte...
Éberdők, fokosos feketeinges sasok és szociáldemokrata munkások véres csatát vivtak Éberdők, fokosos feketeinges sasok és szociáldemokrata munkások véres...
Vasárnap délután véres események színhelye volt a Váci-út 31. szám...
Ady Endre -  A fajtám sorsa Ady Endre - A fajtám sorsa
Mert gyáva volt és szolga volt S életét élni sohse merte, A Sors, a...
A tokiói nagy földrengés A tokiói nagy földrengés
Japán, amely most vívja élet-halálharcát az angolszász hatalmakkal,...
A kenyér legendája, az ősember kenyere A kenyér legendája, az ősember kenyere
Imáinkba foglaljuk, a költő megénekli, a dolgozó ember legszentebb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98