Dtum
Login with Facebookk
1926 | December

Sándor király vasárnap gyalog ment Pasics koporsója után a székesegyháztól a királyi palotáig

Belgrád. december 12.
Reggel 9 órakor kezdődött Pasics Nikola temetési szertartása és jóval 2 óra után volt már, amikor a koporsót a sirba leeresztették. A szertartások a Saborna Crkvadon, a szerb pravoszláv egyház székesegyházában kezdődtek. Már jóval 9 óra előtt zsufolva volt Belgrád legtágasabb temploma. A székesegyház közepén fölállított katafalkon nehéz, világos tölgyfakoporsóban feküdt Pasics Nikola holtteste. Az arca viaszsárga, a mellén összekulcsolt kezében, pravoszláv szokás szerint, szentkép feküdt.


Egész éjszakán át szakadatlanul tolongtak a templomba a belgrádi és vidékről érkezett hivei, hogy egy utolsó pillantást vessenek Szerbia politikai pátriárkájára. Különösen az asszonyok és öreg emberek térdepeltek nagy számban a koporsó előtt és csókot leheltek a szent képre vagy Pasics kihült kezére. Reggel összegyültek a koporsó körül az ország méltóságai és akinek csak neve van az országban, mind ott volt a templomban. A ravataltól jobbra a gyászoló családtagok, közvetlenül utána a király és Pál herceg, azután a kormány tagjai. Szemközt velük a diplomáciai és tábornoki kar, a hatóságok és számos küldöttség.

 

A vidéki küldöttségek egy része nem érkezett meg, mert a távolabbi helységekből vasárnapra nem érkezhettek volna Belgrádba és ezért táviratilag jelentették be a távolmaradásukat. A templomba százszámra hozták a koszorukat. Négy hatalmas teherautomobilra nem fértek föl és ezért a katonák viszik a koszorukat. Közvetlenül a király koszoruja mellett hever a belgrádi hordárok egyesületének és a belgrádi cipőtisztitók egyesületének koszoruja. Sok koszorut küldtek az országban élő orosz emigránsok, akiknek Pasics leghivebb támogatójuk volt. A templomban a király jelenlétében a szerb pátriárka, Trifkovics Markó, a szkupstina elnöke és a kormány nevében dr. Miletics Slavko mondottak beszédet.


A temetési menet több mint két kilométer hosszu volt.


A belgrádi helyőrség minden fegyverneme kivonult egy osztaggal. A hosszu utvonalat a katedrálistól a temetőig megszámlálhatatlan embertömeg szegélyezte. A temetés legnagyobb szenzációja az volt, hogy a király Pál herceg kiséretében gyalog ment a koporsó után a székesegyháztól egészen a királyi palotáig.


Ilyen tisztességben még nem részesült halandó. Putnik temetése alkalmából, amely ugyancsak hatalmas pompával ment végbe, a király az istentisztelet után autón tért vissza a palotába, most pedig gyalog tette meg ezt az utat, közvetlenül a család után. A Fő-utca és a Nagy Milos-utca keresztezésénél, a régi és uj parlament közelében megállt a menet. Ott beszéltek a politikai pártok vezérei, valamint a radikális párt több szónoka. A különböző küldöttségek a temetőben mondottak beszédeket. Több mint 30 gyászbeszéd hangzott el. A temetőben különben, a nyitott sirnál, izgalmas incidens történt. Abban a pillanatban, amikor a koporsót leeresztették, Trifkovics Marko, a skupstina elnöke szivgörcsöt kapott és ájultan esett össze a sir előtt.


Azonnal autóra tették és lakására szállították, ahol magához térve, igy szólt hozzátartozóihoz:
- Ezuttal még meggondoltam.


Trifkovics egyik legbizalmasabb hive volt Pasicsnak, akinek halálát nagyon a szivére vette. Külön érdeklődés kisérte a temetés alkalmából a Radics-párt szereplését. Radics Pál ugyanis, amikor tegnapelőtt részvétét fejezte ki a családnál, az összesereglett radikális ifjuság megabcungolta. A Radics-párt, tüntetésektől tartva, elhatározta, hogy nem vesz részt a temetésen és Radics István hazautazott Zágrábba. Miután azonban a radikálisok részéről biztosították a Radics-pártot, hogy nem lesz semmiféle incidens, az utolsó pillanatban elhatározták, hogy a temetésen Radics Pállal és Paszarics skupstinai alelnökkel képviseltetik magukat, hivatalos szónokot azonban a párt nem állított.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sándor, jugoszláv király Pasics, az elhunyt miniszterelnök
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
József nádor-díj József nádor-díj
A verseny február 2-án, csütörtökön d. e. a minősítésekkel kezdődött...
Tanúvallomás Nürnbergben angol munkáspárti képviselők Hitlernél tett...
A nürnbergi per keddi tárgyalásán Raeder tengernagy egyik tanúja,...
Gyomornedv a fényképezésben Gyomornedv a fényképezésben
Egy német tudós előadást tartott arról a felfedezésről, hogy ő...
A munkásbiztositó járulékok kiméletlen behajtása
Az ipartestületek tudvalevően együttesen távirati úton arra kérték a...
Az író anyagi helyzetéről Az író anyagi helyzetéről
Az író anyagi helyzetéről nemcsak nálunk folynak viták. Most kerültek...
Durand Zsuzsi nyerte az országos női tőrvívó versenyt Durand Zsuzsi nyerte az országos női tőrvívó versenyt
Vasárnap délután a fővárosi Vigadó kistermében rendezte a Vívó...
Molnár Antal Debussyről Molnár Antal Debussyről
Filozofálni is csak úgy lehet, ha az embernek alapmeggyőződései...
Berlin vagy Róma? Berlin vagy Róma?
Pünkösdkor kezdődik Bécsben az 1986. évi olimpiász előkészítő...
Molnár Ferencz első szinpadi kisérlete Molnár Ferencz első szinpadi kisérlete
Vígszinház. Molnár Ferencz fiatal írónak első szinpadi kisérlete, "A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98