Dtum
Login with Facebookk
1926 | Január

Négy vegyészmérnök meg akarta zsarolni Vass népjóléti minisztert

Megfenyegették, hogy ha nem utal nekik 2400 milliót, pestisbaktériumokkal megfertőzik a budapesti vízvezetéke.

Pár héttel karácsony előtt dr. Vass József népjóléti miniszter, aki ugyanakkor helyettes miniszterelnök is volt. „Több vegyészmérnök” aláírásával levelet kapott, amelynek elolvasása után azonnal magához kérette a főkapitányt.


A levélben n névtelen vegyészmérnökök tudtára adják a miniszterelnöknek, hogy a súlyos gazdasági helyzettel továbbra nem tudnak megbirkózni és kisebb összegű segítségre, fejenként 600.000.000 koronára van szükségük, ami „mindössze” 2400 millió koronát tenne ki, mert a levél négy mérnök nevében íródott. A levél irói megemlitik, hogy elvégezték tanulmányaikat, résztvettek a világháboruban,az ellenforradalomban és a bekövetkezett gazdasági válság folytán teljesen tönkrementek, nincs megélhetésük és elkeseredéssel látják, hogy akkor, amikor küzdenek családjuk mindennapi falatjáért, mások jómódban élnek, mert különféle kormányzati nexusok segítségével vigaz panamáznak és milliárdokat harácsolnak össze.


Megelégelték nyomorúságukat és helyzetük javitása érdekében kérik a minisztertől ezt a csekély összeget. Kioktatják a minisztert arról is, hogy milyen formában teljesítheti kérésüket. Mellékelve, kérvényt küldenek egy nem létező egyesület, a „Menekültek Csecsemőit és Gyermekeit Gondozó Egyesület” nevében, amely magasztos föladatának előmozdítására 2400 milliós segélyt kér a kormánytól, hogy a menekültek gyermekeinek fölruházásáról és neveléséről gondoskodjék. Ez az egyesület szolgálhatna jogcimül a pénz kiutalványozására. Arra kérik a minisztert, hogy utalványozza ki az összeget az egyesület nevére és ezt a körülményt, továbbá azt, hogy jószándékkal van irántuk és nem akarja őket a rendőrség kezére adni, közölje velük oly módon, hogy egy megnevezett napilap vasárnapi számában tegyen közzé nyílttéri fölhívást a következő szöveggel:
„Vegyészmérnökök jelentkezzenek délután 4 és 5óra között!”


A levél ezután így folytatódik:
“Ha Excellenciád netán arra gondolna, hogy azt a megbízható barátunkat, akit elküldünk a minisztérium számfejtést osztályába a 2400 millió koronáért, rendőrkézre adja, figyelmeztetjük jóelöre, hogy ez végzetes lesz Budapest lakosságára, mert ebben az esetben nálunk levő kitenyésztett pestisbaktériumokat félórán belül belebocsátjuk a budapesti vízvezetékbe s olyan pestisjárványt idézünk föl, amelynek a bünös Budapest fele áldozatul esik. Jól gondolja meg Ecxellenciád, hogy mit tesz, mert el vagyunk szánva arra, hogy elpusztítjuk ezt a nyomorult várost, amely nem enged bennünket kenyérhez jutni.


A miniszter természetesen azonnal magához hivatta a főkapitányt és dr. Scholtz Kornél államtitkár részvételével beszélték meg a teendő intézkedéseket. Ugyanakkor a népjóléti miniszterium a „Magyar Távirati Iroda” utján kommünikét tétetett közzé, amelyben figyelmezteti a főváros közönségét, hogy ha vizet zavarosnak találja, azonnal jelentse hatóságoknak és kérje a víz bakteriológiai megvizsgálását. Ezt az intézkedést akkor üzemi zavarokkal indokolták. Azóta sem tudták még eldönteni, hogy a névtelen levél bünügy vagy ugratás volt-e.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98