Dtum
Login with Facebookk
1926 | Január

A londoni pénzpiac nem reagált a frankhamisításra

Ha még oly fontos dolgok is történnének is a politikában, még akkor is háttérbe szorulnának a minden figyelmet és minden érdeklődést lekötő, széles köröket érintő frankhamisítás mellett.

Mi történt igazában?
Egy csomó magasállású ember hamisította a francia ezerfrankos bankjegyeket és mikor ezeket a hamis bankókat értékesíteni akarták Hollandiában, Amszterdam városában elfogták Jankovics Arisztidet, Mankovics Györgyöt és Marsovszky Györgyöt. Amikor így kitudódott a dolog, a résztvevők azt a mentséget akarták elhitetni, hogy őket hazafias szándék vezette. A nyomozás magasállású embereket is bűnösnek talált, ezeket fogságba helyezték s ellenük is megindult az eljárás.

Igazában egy közönséges bűncselekmény esetével állunk szemben, amelynek csak azért van köze a politikához, mert akadtak sokan, akik abból politikai hasznot akartak, illetőleg szerettek volna a maguk javára szerezni s vágyó szemeik elé már új kormány körvonalai rajzolódtak, természetesen a maguk szájaíze szerint való emberekből összeállítva.

A száraz tényállás pedig az, hogy úgy külföldön, mint idehaza minden világosan látó ember előtt tisztán áll, hogy Bethlen István gróf személye a biztosíték arra, hogy itt a rend fenn lesz tartva, hogy a gazdasági helyreállítás munkája folytatva lesz, hogy az ő esze, tehetsége, ereje, kitartása a legfőbb biztosítéka a jövendő fejlődésnek.

Csendben, szinte észre sem véve, a nagy botrány mellett jóformán agyonhallgatva történt meg a londoni pénzpiacon a magyar földre kibocsátott jelzálogkötvények elhelyezése. És mi sem bizonyítja jobban a külföldi tőke bizalmát, hogy ezt a huszonötmillió fontra szóló kölcsönt negyvenszeresen túljegyezték.

Fényes tanubizonyság ez amellett, hogy komoly pénzügyi körök milyen teljes bizalommal vannak a magyar közgazdasági élet fejlődésével szemben.

Hiszen nemcsak Londonban, de Amerikában is szívesen fogadják a jelzálogkötvényeket, mert onnét meg hárommillió dollár értékű kötvény átvételét helyezték kilátásba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jankovich Arisztid ezredes. Marsovszky György, akit Hollandiában hamis ezerfrankos forgalomba hozatala közben tettenértek és letartóztattak. Hamis ezerfrankosokkal telt bőröndök.
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98