Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1926 | Január

A Matin tudósítója három fölvonásra osztja a frankügyet

Első felvonás:
A francia rendőrségnek, amelyet Hollandiában, Németországban és Olaszországban totálisan támogattak, köszönhető, hogy Nádosy, Zadravecz ás a Térképészeti Intézte hivatalnokainak Windischrätzcel való bünrészessége megcáfolatlanul kiderült, aminek folytán az elkerülhetetlenül szükséges letartóztatások történtek.
A magyar kormány jóakarata az érdekelt államok külügyminiszteriumaiban megtámadhatatlan dogma lett.

Második fölvonás:
Az ellenzék támadásaival szemben klasszikus eszközt használtak, megcsinálták a parlamenti vizsgálóbizottságot. Az ellenzéknek hizeleg, hogy együttmüködhet az igazságszolgáltatással és kielégítettnek vallja magát.

Harmadik fölvonás:

Bethlen hangja megváltozott és ismét magához ragadja az iniciativát. Panaszkodik a Ház előtt amiatt az összeesküvés miatt, amely árt Magyarország presztizsének és hitelének és veszedelmesebb a frankhamisítás összeesküvésnél, amely csak idegen magánszemélyek zsebének ártott. Tiltakozik a Jankovich-féle napló általam történt közlése ellen, amely szerinte ellentétben áll a nemzetközi joggal de elfelejti, hogy az első lépést a holland biróságnál Nádosy alárendelte és kiküldöttje tette és hogy a holland biróság visszautasító magatartása ezzel szemben teljesen jogosult volt. Végül a nemzeti szuverénitás jelszavával visszautasítja minden ellenőrzés lehetőségét, jóllehet a hágai kihallgatások bebizonyították, hogy a franciagyűlölet és Franciaország tönkre tevésének vágya mozgatta azokat, akik becsületes emberekből közönséges gonosztevőket csináltak.


Én minderre nem animozitással, hanem ellenkezőleg, a nagyrabecsülés őszinte érzelmeivel hívom föl a figyelmet, de ha a francia kormány elfogadja azt, hogy ki legyen zárva ennek az egész ügynek elintézéséből, akkor mindenki kacagni fog rajtunk Magyarországon. Sohasem állítottam, hogy a pénzhamisítók cinkosait intéző körökben kell keresni, mégis egészen bizonyosnak látszik, hogy z irredenta zászlóval könnyen megnyerhették a hazafiak rokonszenvét is. Gondosan óvják Zadravecz püspök személyét, miután az ügyészség indítványa ellenére letartóztatását megtagadták. Amikor az ujságírók meglátogatni próbálják villájában, amelyet Kánya berlini magyar minisztertől bérel, a püspök idős anyja szeretetreméltóan elutasítja őket, mondván, hogy fia lelkigyakorlatokkal van elfoglalva.


Titkára, Bónis Arkangyal, ferencrendi szerzetes mindennapos látogatásain nyújt vigaszt Windischgrätz hercegnek, miközben Zadravecz, aki kivette az esküt a pénzhamisitókból, tovább folytatja tábori püspöki működését.


Nem akarok egyelőre állást foglalni és távol áll tőlem, hogy támadni akarnám a becsületes magyar nemzetet, de kérem, mit gondolnak egy Nádosyról, aki a cseh pénzhamisitásban is bünrészes volt? Mit gondolnak arról, hogy a vádlottak olyan tanácsokat kapnak, hogy – másokat kizárva - csakis szélsőjobboldali ügyvédeket válasszanak?


Ha a parlamenti bizottság valóban világosságot kíván, nyomban kihallgathatja Benoist rendőrbiztost, mert enélkül könnyen az a látszat kerekedik, hogy itt emberek lámpással lázasan kutatnak egy sötét mezőn, de gondosan kikerülik azt a bokrot, amely alatt a bizonyítékok feküsznek.
Magyarország a háború óta barátai segítségével, akik között sok francia is van, visszaszerezte az őt határozottan megillető helyet a nemzetközi viszonylatban.


Vajjon a jövőben hogyan fogják Magyarország kormányát megítélni, ha minden ügyessége ellenére sem sikerül neki a nagyhatalmak bizalmát ismét helyreállítani?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Retek utcában levő térképészeti intézet nyomdája Gerő László, a Térképészeti Intézet főtanácsosa. Ő készítette el a hamisításhoz használt kliséket Haits Lajos nyug. tábornok, a Térképészeti Intézet volt vezetője A képviselőház zsúfolt ülésterme a január 17-iki megnyitás után. Izgatottan várták a miniszterelnök nyilatkozatát a frankhamisításról Bethlen István érkezése
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Vasúti szerencsétlenség Erdélyben Vasúti szerencsétlenség Erdélyben
A magyar kir. Államvasutak igazgatóságának közlése szerint e hónap...
A Himnusz költője A Himnusz költője
A nagy művek néha, ahelyett, hogy felemelnék, eltakarják alkotójukat....
Port-Artur veszedelme Port-Artur veszedelme
A japánok az utóbbi napokban is többször bombázták Port-Arturt, hogy...
Budapest közuti forgalmának rendezése Budapest közuti forgalmának rendezése
Közuti forgalmunknak siralmas állapota már az egész közvéleményt...
Ries igazságügyminiszter londoni nyilatkozata a magyar területi igényekről Ries igazságügyminiszter londoni nyilatkozata a magyar területi...
Magyarország ma rosszabb helyzetben van, mint volt a trianoni...
Angol közlemény Roosevelt és Churchill megbeszéléseiről Angol közlemény Roosevelt és Churchill megbeszéléseiről
Churchill brit miniszterelnök hazatérése után a brit hirszolgálat...
Balaton bajnokság
A Magyar Athletikai Club évenkinti két nagy úszóversenyének másodika...
A fogoly, aki önállósította magát A fogoly, aki önállósította magát
Salusinszky Armand (x), aki még 1914 októberében orosz fogságba esett...
Megkezdődik az orosz bor-dumping is
A nagyarányu és tervszerüen keresztülvitt orosz mezőgazdasági és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98